Een plan voor zeventig recreatiewoningen op een perceel bij de jachthaven in Sint Nicolaasga heeft geen enkele kans van slagen. Een glanzende brochure van Strategisch Vastgoed Partners BV in Hilversum is op drijfzand gebaseerd. Gemeente De Fryske Marren is geenszins van plan om de bestemming van landbouw van de betreffende grond te halen. Watersportvereniging Sint Nicolaaga werkt evenmin mee aan een toegangsweg of het maken van een doorbraak vanuit de haven naar de vaarweg rondom eventueel te bouwen recreatievilla’s.
,,Jo kinne yndied wol sizze dat dizze plannen op driuwsân baseard binne’’, vertelt Willem Steneker van de watersportvereniging. Hij heeft onderzoek gedaan en contact met de gemeente gehad. Formeel was de gemeente nog niet op de hoogte, maar de verkoopbrochure was wel bij een ambtenaar terecht gekomen. Ook verscheidene ondernemers en particulieren in de omgeving van Sint Nyk kregen informatie toegestuurd. De landbouwgrond tussen de jachthaven en de visvijvers van Outdoorpark Sint Nicolaasga blijft zijn huidige landbouwbestemming houden, zo hoorde Steneker van de gemeente.
Lage aankoopprijs, duur verkopen
Strategisch Vastgoedpartners heeft de strook landbouwgrond in zijn brochure alvast in zo’n zeventig kavels verdeeld. De grootte ervan varieert van 200 tot 5.000 m2. Het bedrijf schermt ermee dat je de grond nu voor een lage prijs kunt kopen en als de recreatiebestemming er op ligt weer duur kunt verkopen, vertelt Steneker. Daarbij worden volgens hem ook plannen en visies aangehaald, die achterhaald zijn of niet meer realistisch zijn.
Te koop
Het perceel van 9,5 hectare staat sinds een jaar te koop, vertelt Hinke Cnossen. Vorig jaar zijn stukken land bij Follega en Langweer verkocht. Het stuk bij de haven ligt nu het verste weg van de boerderij aan de Heide, waar ze onlangs zelf weer een stuk land bij kochten. ,,Wy wolle graach buorkjen bliuwe.’’ Wel vaker klopten plannenmakers bij haar aan en ook boeren, die interesse in de grond hebben. Ze verbaast zich over het idee dat ,,minsken gewoan mar plannen op grûn fan oaren úttekenje kinne sûnder dat der oerliz mei in eigner is’’.
Geen medewerking
,,As wettersportferiening wurkje wy perfoarst net oan dizze plannen mei’’, vertelt Willem Steneker. De hele jachthaven is eigendom van de vereniging, zowel de grond als het water in de haven als het kanaal tot aan de Tsjûkemar. De plannen passen ook totaal niet in de visie, die de watersportvereniging een aantal jaren geleden vaststelde. Daarin is afgesproken dat er van grootschalige uitbreiding geen sprake is.
Soortgelijke ‘drijfzand-projecten’ zijn eerder bij Sleat, Burgum en ook elders in het land gelanceerd, vertelt Steneker. De gemeente Tytsjerkeradiel heeft een bericht op zijn website staan, waarin wordt gewaarschuwd voor dit soort praktijken.
Strategisch Vastgoed Partners is om een toelichting en reactie gevraagd, maar het bedrijf heeft nog niet gereageerd.
Foto: De Zakenman