FOLLEGA – ,,Van je beperking, je sterke kant maken.” Het is voor Martin Zingel uit Follega de belangrijkste les die hij kinderen met een indicatie als ADHD, PDD-NOS of autisme mee wil geven. Als drievoudig wereldkampioen brengt hij hen de fijne kneepjes van Hapkido bij. Een van oorsprong Koreaanse zelfverdedigingssport op basis van trap- en stootbewegingen. ,,Ook van kinderen en jongeren die gepest worden, groeit de weerbaarheid en het zelfvertrouwen.”
,,Vergeet elkaar niet te groeten”, benadrukt Martin Zingel terwijl de twaalfjarige Otto Kalsbeek en zijn leeftijdsgenoot Bauke van der Zaag op de mat klaar zitten voor een grondgevecht. Beide jongens zijn tijdens de Open Nederlandse Kampioenschappen Hapkido in Culemborg in de prijzen gevallen. Nu zijn ze alweer een kwartier bezig met de wekelijkse training, die plaatsvindt in de therapeutische AWBZ-zorginstelling De Oase in Follega. Zingel heeft de jongens al verschillende oefeningen laten doen. ,,Deze kinderen hebben vaak maar een korte spannings- en concentratieboog, dus houd ik het bij korte trainingsvormen.”
Het eerste aspect dat Zingel de deelnemers na de kennismaking bijbrengt, is dat Hapkido niet een vechtsport is, maar een zogenoemde martial arts . ,,Een vorm van zelfverdediging. Je leert vechten om niet te hoeven vechten. Hoe langer de deelnemers bezig zijn, hoe beter ze op situaties reageren en zichzelf onder controle houden. Uiteindelijk leren de kinderen respectvol met elkaar om te gaan en krijgen ze doorzettingsvermogen. Allemaal elementen waar ze later in de maatschappij baat bij hebben.” Hapkido onderscheidt zich door zijn veelzijdigheid aan technieken, waar veel gebruik gemaakt wordt van de kracht en snelheid van de tegenstander. ,,De bedoeling is om elkaar niet te blesseren of pijn te doen. De wedstrijdvorm is een demonstratie van technieken, waar gelet wordt op onder andere de effectiviteit, controle, snelheid, timing en showelement. Het is een jurysport.”
Zingel geeft inmiddels al tien jaar Hapkido- en Taekwondo-lessen in de speciaal ingerichte dojang, een trainingsruimte op de eerste verdieping van De Oase. Hij ontdekte bij zijn zoon, die ADHD en PDD-NOS heeft, dat de zelfverdedigingssporten een positief effect hebben. Hij werd weerbaarder, kreeg meer zelfvertrouwen en wist zijn gevoelens steeds beter onder controle te houden. Zingel is vervolgens op scholen en zeven verschillende locaties in het land trainingen gaan geven. In alle gevallen blijken de kinderen er baat bij te hebben. ,,Individuele aandacht en geduld zijn belangrijke sleutelwoorden. Wij werken daarom ook in kleine groepjes. De kinderen worden vaak ontzettend beïnvloed door prikkels. Belangrijk is om deze groep kinderen de juiste aandacht te geven. Tijd, kennis en geduld was vaak niet aanwezig. Gelukkig zijn er steeds meer sportscholen en verenigingen die met kleine groepen werken en individuele deelnemers de aandacht geven die zij verdienen.”
Door de ervaring met zijn zoon, wist Zingel dat het therapeutische zorginstellingen voor kinderen en jeugd van 5 tot 21 jaar met ADHD, PDD-NOS of een lichte autisme spaarzaam is. Daarom begon hij in 2005 De Oase, in een boerderij achter de woning van zijn ouders. ,,De accommodatie heeft na een grote verbouwing onder andere negentien eenpersoonskamers. Hier kunnen de kids veel verschillende dingen doen als vissen, boogschieten quad rijden, noem maar op. De instelling werkt aan persoonlijke doelen die samen met het kind en ouders worden opgesteld. Wat een bijdrage levert aan de persoonlijke ontwikkeling van het kind. Bijdrage kan onder andere vanuit persoonsgebonden budget en zorg in natura.”
De Hapkido- en Taekwondo-trainingen maken een vast onderdeel uit van het zorgprogramma dat De Oase aanbiedt. ,,Voorheen had zelfverdediging een slechte naam, maar die tijd is voorbij. Scholen, psychologen en huisartsen zien het nut en promoten de martial arts steeds meer. Hoe langer een kind het volhoudt, hoe positiever de effecten. Een zwarte band staat natuurlijk fantastisch op een cv. Dat zegt iets over het karakter en het doorzettingsvermogen van iemand.” Deelname aan wedstrijden helpt een kind nog beter om te gaan met zijn indicatie. ,,Prijzen winnen is leuk, maar aan zo’n evenement meedoen is al een overwinning op zichzelf. Aan een NK doen wel driehonderd deelnemers mee en de tribunes zijn gevuld. Er zijn zoveel prikkels en bovendien is het een onbekende omgeving. Als je dat overwint, maak je grote stappen.”
Samen met vaktherapeut en trainer Marijke Keur heeft Zingel nu ook een 'pestproof'-programma op gezet, met Hapkido als basis. ,,De kinderen leren zelfverzekerder te zijn en minder angstig wanneer ze weten hoe ze zich lichamelijk kunnen verweren. Ze lopen met het kopje omhoog. Alleen die houding zorgt er al voor dat een kind niet het mikpunt van pesterijen wordt.”
De trainingen worden in De Oase in Follega gegeven en zijn ook bedoeld voor kinderen uit de omgeving. Op 30 en 31 mei is er een volgende Pestproof-cursus. Voor meer informatie kunt u kijken op www.deoase.info of www.pestproof.nl. U kunt ook contact opnemen met Martin Zingel via het telefoonnummer 0654325285.