'Uit de Oude Doos'
- Details
Precies zestig jaar geleden: een vrolijk gezelschap in 1964 achter de bar van hotel-café-restaurant Het Witte Huis in Sint Nicolaasga, waar later café De Hoeke in was gevestigd en nu Tres Vers zijn domicilie krijgt. Decennia lang was het statige etablissement in handen van Hennie en Sippie Kruiper-Homminga. De foto is gemaakt tijdens de Sint Nykster Merke. Helemaal links staat uitbater Hennie Kruiper. Traditiegetrouw hielpen de kinderen van beppe Akke Homminga, die eerder het etablissement runde, een handje tijdens de altijd drukke feestdagen eind september. Tweede van links is Dominicus Homminga, de broer van Sippie Kruiper-Homminga. Naast hem staat zijn vrouw Jacoba, tweede van rechts is hun dochter Vronie Homminga met daarachter haar latere echtgenoot Wim Broeder. Rechts staat Herman Kruiper, de toen dertienjarige zoon van kastelein Hennie Kruiper.
Lees meer: Zestig jaar geleden: café Het Witte Huis klaar voor de Merke
- Details
Doniahiem roept medewerkers en oud-medewerkers op om haar veertigjarige bestaan mee te vieren tijdens de reünie op 17 mei van 15.00 tot 19.00 uur.
- Details
De uit Bakhuizen afkomstige Fonger Mous en de uit Sint Nyk afkomstige Froukje Mous-Postma verbleven jarenlang in Nederlands-Indië, waar hij als onderwijzer werkzaam was. Rond 1956 kwamen ze terug.
- Details
In de begin jaren vijftig zijn een aantal luchtfoto’s gemaakt van Sint Nyk. Zo kwam het vliegtuig ook boven de Bouwen en maakte bovenstaande foto.
In de woning op de voorgrond woonden Domincus en Barbara Bouwhuis.In de boerderij woonden tot 1956 Murk en Siebrigje Hoekstra. Daarna nam Rein Fluitman de boerderij over waarna zijn zoon Johannes op de boerderij kwam. Met de komst van de woningbouw heeft de boerderij een woonbestemming gekregen.
Het voetbad tussen de woning en boerderij was de toegang naar de woning van Sibbele en Johanna Bergsma. Dochter Jenny woont hier nog steeds .In woning op de achtergrond werd het laatst bewoond door Teake Beijerd. Inmiddels is deze woning al een groot aantal jaren geleden gesloopt en heeft Theo Bouwhuis , de zoon van Dominicus en Barbara, hier een nieuwe woning gebouwd..
Het witgoed rechts op het gras was van familie Spijkerman.
Heeft u ook een oude foto met daarbij een verhaal stuur deze dan naar . We kunnen ook foto’s digitaliseren waarna u de foto terugkrijgt
- Details
Na de demping van de Âld Feart begin jaren zestig kwam er een industrieterrein vrij voor Sint Nyk. Andries Homma was met de plasticfabriek Atomica een van de eerste bedrijven die zich hier vestigde. Toen Atomica noodgedwongen moest sluiten werd het pand overgenomen door Jaring de Wolff, die met de winkel op de Kerkstraat uit hun jasje was gegroeid. Na een grondige verbouwing was op de plek aan de Kade jarenlang de meubelwinkel gevestigd.
Na de realisatie van het nieuwe industrieterrein Slotmolen kwam ook het pand weer vrij, toen Jaring de Wolff zich op een meer prominentere plek ging vestigen. Het gebouw werd enkele keren verhuurd. Zo zat in een deel het archief van verzekeringsmaatschappij Woudsend en het tegelzetbedrijf van Erol en Nynke Raposki in het pand. De laatste jaren stond het gebouw leeg en wachte op een andere bestemming
Deze week is begonnen met de sloop en krijgt een deel van het toenmalige industrieterrein een woonbestemming
(foto: archief de Zakenman)
- Details
Op 1 juli 1958 vertrok een vijftal Sint Nykster dames voor een reisje naar Volendam. Waarschijnlijk waren de dames lid van de Katholieke Vrouwen Gilde (KVG) maar we hebben dit niet echt kunnen achterhalen. De dames gingen in Volendam in de traditionele klederdracht op de foto waarvan er drie zelfs in een mannenpak klommen.
We herkennen duidelijk een groot aantal maar ook zijn er enkele namen die we ontdekten met nog wel een vraagteken en missen de voornamen
Mochten er aanvullingen zijn dan horen we het graag.
v.l.n.r Bovenste rij: Tecla de Vries – Witmuts - mevr. ... Ekas – mevr.... Bekema – Ploon Spijkerman
- Pietsje Brattinga – Lies Vogelvanger - Riet de Wolff – Doet Postma - Siep Zalmstra
Onderste rij: Sjoerdsje. Zonderland – Marie Spijkerman -Bosma - Akke Kuipers - Mevr. ... Meijer - mevr. ....Minnema – Sjoukje Visser
- Details
In het archief van de Zakenman ook een aantal foto's van omliggende dorpen. Deze keer Tjerkgaast uit de gemeente Doniawerstal periode. Het jaartal is bij ons niet bekend. maar inwoners van Tjerkgaast kunnen ons dat vast wel vertellen Opvallend is dat je toen met 70 kilometer per uur door het dorp mocht rijden
- Details
Theo van der Werf was werkzaam bij Empatec in Sneek. Bij zijn pensionering werd hem gevraagd naar een passend afscheidscadeau. Theo hoefde daar niet lang over na te denken en vroeg een bankje voor zijn geliefd plekje bij de Amazonasvijver. In nauw overleg en samen met Plaatselijk Belang van Sint Nyk werd in 2001 een bankje geplaatst waarbij Theo samen met zij hond kon genieten van de natuur in de Vegelinbossen.
- Details
Veehandelaar moest en zou hij worden. Sierd Feenstra uit Sint Nicolaasga, die donderdag 9 september 2004 zijn honderdste verjaardag vierde, was het zijn leven lang. Om gezondheidsredenen verbleef de markante oud-veekoopman zijn laatste jaren in verpleeghuis De Flecke in Joure. Burgemeester Bert Kuiper van Skarsterlân kwam hem daar feliciteren. In kleine familiekring werd de honderdste geboortedag van de veekoopman uit Sint Nicolaasga daar bescheiden gevierd. Rechts staat een broer van de jarige, Age Feenstra uit Sint Nicolaasga.
- Details
In deze oude doos een foto van de Rijlst. . In ons archief van de Zakenman hebbe we veel ansichtkaarten waarbij we geen datum bekend zijn. Misschie is er iemand die het jaartal weet van deze foto en of het gebouw rechts toen al de Boerenleenbank was.
- Details
Op 9 maart 2002 was Wiebren Bijlsma uit Tjerkgaast de gelukkige vinder van her eerste kievietsei van Friesland. Bijlsma vond het eitjeop Spannenburg in het weiland bij de toren. Hij mocht het eerste eitje op aanbieden op het provinciehuis aan commissaris Nijpels.
Burgemeester Kuiper van de gemeente Skarsterlân kwam naar Tjerkgaast en controleerde het eitje op echtheid voordat Wiebren Bijlsma afreisde naar het provinciehuis.
(archief: de Zakenman)
- Details
In het archief van de Zakenman een groot aantal ansichtkaarten uit St. Nicolaasga. De kaart hier afgebeeld is afgestempeld in 1937. De meeste kaarten van St. Nicolaasga zijn uitgegeven door warenhuis Siep de Lange. De winkel stond op de Kerkstraat - Plein waar nu de appartementen staan..
Ansichtkaarten zijn voor vele een prachtig spaarobject en op beurzen zijn soms nog wel wat te vinden.
Zijn er nog Sint Nykster die ansichtkaarten hebben dan scannen we ze graag in zodat we zie kunnen digitaliseren en opslaan in ons Sint Nyk archief
- Details
De oude lagereschool st Aloysius van Sint Nyk voor velen nog de oude vertouwde school van het dorp. Bij het bellen door meester Kamsma allemaal keurig per klas in de rij en iedereen had zijn eigen stoeptegel. Iets meer dan 35 jaar geleden is de oude vertrouwde school gesloopt en is er elders in het dorp de nieuwe school it Klimmerblêd gekomen . Veel is er ondertussen veranderd. kinderen staan niet meer in de rij maar nog steeds is de oude vertrouwde bel het teken om naar binnen te gaan..
- Details
Op het ogenblik is veel te doen met de brug op Spannenburg over het Prinses Margriet kanaal. De brug is ingepakt om vallende beton stukken op te vangen. De brug is nodig aan renovatie en/of vervanging toe
De huidige brug is in 1952 gebouwd ter vervanging van de lage brug op de foto. Op de achtergrond cafe Spannenburg wat voor velen een pleisterplaats was.
- ‘Uit de Oude Doos’: toneeljubileum
- 'Uit de oude doos’ Jopie Fluitman
- ‘Uit de oude doos’ Jan Bosma
- ‘Uit de oude doos’ Winter 1979
- ‘Uit de oude doos’ Doniawerstal
- 'Uit de oude doos' Froukje Mous
- "Uit de oude doos “ Pia Douwes
- Uit de oude doos' Flevozoom
- 'Uit de oude doos' Sinterklaas intocht
- 'Uit de oude doos' kleuterschool Sint Nyk
- ‘Uit de oude doos” Anne Bosma
- ‘Uit de oude doos ‘Jan en Catharina de Wolff
- Uit de oude doos' Truus en Herman Gras
- ‘Uit de oude doos’ Hessel de Ree
- 'Uit de oude doos' 4 generaties De Jong