Hennie Leenstra met de kinderen Agatha, Gerard en Bernard op de sneeuwduinen bij dagrecreatieterrein De headammem
Januari en februari 2019 is het veertig jaar geleden dat een enorme sneeuwstorm over het Noorden van Nederland raasde met metershoge sneeuwduinen als gevolg. Het weer had een enorme impact op dagelijks leven. Ook in Sint Nyk en omgeving stond het leven even stil, al was de saamhorigheid groot en hielpen de mensen elkaar waar ze konden.
De winter van 1978-1979 had ook voor de jaarwisseling al voor hevige sneeuwval en extreme vorst gezorgd. Op dinsdag 2 januari was er een zware sneeuwstorm, maar die van medio februari overtrof alles. De misère begon al op 13 februari met langdurige regen, ijzel en een toenemende oostenwind. Takken braken onder de ijslast af en de harde wind uit het noorden gaf al grote verkeersproblemen Vooral in Fryslân was er geen doorkomen aan. Op de landelijke tv werd met verwondering gekeken naar het natuurgeweld
Sneeuwduinen
Op woensdag 14 februari 1979 ontwaakte het noorden in een ware sneeuwstorm. Waarnemers spraken over dikke gordijnen van voortjagende sneeuw bij vijf graden vorst en een ijzig koude wind. Bij sommige woningen stoof de sneeuw op tot het dakraam, hoogspanningsdraden sneuvelden en zelfs de snelwegen raakten volledig geblokkeerd. Complete dorpen werden voor meerdere dagen van de buitenwereld afgesneden De aanhoudende stormachtige wind zorgde voor zware driftsneeuw die met vlagen van 100 kilometer per uur ongeveer 90 uren achtereen over grote afstanden werd meegevoerd. De sneeuwduinen die daardoor ontstonden, bereikten hoogtes van 3 tot 6 meter. De weg naar Teroele en de Headammen naar Doniaga waren onbereikbaar door meters hoge sneeuwduinen. Bussen en treinen reden niet meer. Ziekenhuizen werden onbereikbaar. Er werd gehamsterd en brood en melk raakten uitverkocht. Het openbare leven kwam enkele dagen nagenoeg tot stilstand .
Ook in Sint Nyk en omgeving kwam hulp van het leger. Bij de in aanbouw zijnde werkplaats van Van der Werf's Bouwbedrijf op De Kade landde onder grote belangstelling een legerhelikopter. De militairen parkeerden een tanks bij de gemeentewerf. Ook de boeren hadden grote problemen; de afvoer van melk stagneerde evenals de aanvoer van veevoeder. In 1979 waren er nog geen sociale media en internet. Inwoners uit de provincie zaten voor Omrop Fryslân, die als rampenzender functioneerde. Kranten werden niet bezorgd.
Toen de sneeuwstorm was uitgeraasd was de chaos pas goed te zien. Het huis van Theunis Koopmans in Doniaga was bijna compleet verdwenen onder de sneeuw. In het dorp lagen grote bulten sneeuw voor de deuren en auto’s moesten worden uitgegraven. Een groot aantal kranen werden ingezet om de wegen begaanbaar te maken. Op de boerderijen konden met moeite de kuilbulten sneeuwvrij worden gemaakt. Langzaam kwam het leven weer opgang. Met de auto en fiets ging het moeizaam. Te voet ging men erop uit om het natuurfenomeen van 1979 te bekijken.
Foto's Archief de Zakenman
Veel belangstelling bij het landen van de legerhelicopter bij de in aanbouw zijnde werkplaast van Bouwbedrijf Van der Werf
Winterse plaatjes in de Veglinbossen
De sneeuwruimers hadden handen vol werk om de baan begaanbaar te houden maar geschaatstkon er op de Amazonasvijver
Ook sneeuw genoeg op de Bouwen in Sint Nyk
Het huis van Theunis Koopmans op Doniaga bedolven onder de sneeuw. Theo en Hennie Leenstra met twee kinderen op dakhoogte.
Hans en Cobie Bax hieldende kinderen niet binnen tijdens de storm. De auto is nog net zichtbaar.
Legemeer onder een dik pak sneeuw, er was geen doorkomen aan.
De tanks hadden over belangstelling niet te klagen
Piet Langius maakt bij Reitsma in Tjerkgaast de kuilbult sneeuwvrij