SINT NICOLAASGA – Sint Nicolaasga zet de schouders onder het bij de tijd brengen van stationsgebouw De Wissel. Na twee jaar van verbouwingen moet het onderkomen van de drie jeugdverenigingen veiliger en toegankelijker zijn en bovendien een veel lagere energierekening opleveren. ,,Moai dat in hiel soad Sint Nyksters hêrt ha by De Wissel.”
Een grote groep Sint Nyksters steekt de handen vrijwillig uit de mouwen. In de eerste fase van de grote verbouwing worden de toiletten naar beneden gebracht. Ze komen in een vier meter lange uitbouw aan de achterzijde van het pand. ,,Wc’s op de earste ferdjipping binne út it eachpunt fan tagonklikens net mear fan dizze tiid. Yn it ferline koene minsken dy’t net de trep op kinne, fan de toiletten yn Doniahiem gebrûk meitsje. Hartstikke moai en jo wenne der oan, mar eins is dat in hiele gekke situaasje”, vertelt Corien Feenstra. Samen met Irene Hogeterp vormt zij, na jaren in de jongerenbesturen te hebben gezeten, nu vanuit Stichting Pand De Wissel het aanspreekpunt voor de drie Sint Nykster jeugdverenigingen.
In de nieuwe uitbouw komen een heren-, dames- en invalidetoilet. Ook de hoofdingang wordt verplaatst en zo gemaakt dat bezoekers in een rolstoel of met een scootmobiel eenvoudig naar binnen kunnen. De trappen en de draaitafel op de begane grond worden meer naar achteren gesitueerd, zodat een grote ruimte ontstaat. De zolder, die nu als opslag en oefenruimte voor de bandleden van muziekgroep Jitiizer wordt gebruikt, wordt ook aangepakt. ,,Dat is aanst gjin gebrûkersromte mear”, legt Irene Hogeterp uit, ,,Dan is dêr gjin needútgang nedich. Foar de earste etaazje kinne minsken yn gefal fan need oer it dak fan de útbou fuortkomme. Yn de âlde situaasje koe dat allinnich mei de trap nei beneden. Lokkich is it nea bard, mar by in brân is dat fansels net winsklik.”
Op de eerste verdieping komen ook twee bestuurskamers, waar kan worden vergaderd. Renovatie van het dak staat hoog op het wensenlijstje. Om het energieverbruik flink te beperken wordt de warmte in de ruimtes in de nieuwe situatie per verdieping geregeld. ,,Alle waarmte ferflecht”, legt stichtingsvoorzitter Jeltje Steneker uit. Met een rooktest werd dat warmteverlies pijnlijk duidelijk ,,En dat is fansels de grutste jildferspiller. It ferleegjen fan de ferbrûkskosten is in tige wichtich ûnderdiel foar de takomstplannen fan De Wissel.”
De drie jeugdverenigingen zaten tot voor kort met de toekomst van hun geliefde onderkomen in de maag. De gemeente wilde de huurprijs marktconform verhogen. ,,Dat soe betsjutte dat de hierpriis útsmarre oer in oantal jierren fjouwer kear oer de kop gean soe. Feitlik ûnbetelber, boppedat soe it ûnderhald ek nochris fersobere wurde”, vertelt Corien Feenstra. Irene Hogeterp vult haar aan. ,,It ûnderhâld levere altiten wol wat strubbelingen mei de gemeente op. De kommunikaasje wie net altiten hûndert persint.” De optie om het pand over te nemen was al een aantal jaren eerder aangedragen, maar bleef liggen. ,,As jongereinferienings seagen we der as in berg tsjinop. Boppedat ha jo it as frijwilliger al drok genôch mei it organisearjen fan aktiviteiten”, zegt Corien Feenstra.
Met de dreigende huurverhoging werd de hulp van dorpsgenoot Jeltje Steneker ingeroepen. Met opgedane ervaringen in onder andere het bestuur van plaatselijk belang mochten de jongeren altijd aankloppen als ze om hulp verlegen waren. ,,Dan hâld ik my ek oan wurd. Op in jûn belden sy fanwege de swierrichheden. Binnen fiif menuten siet ik oan tafel”, legt Steneker uit. De kwestie werd uit de doeken gedaan en vervolgens kwam het spel op de wagen. Uit het dorp is uiteindelijk een werkgroep geformeerd met mensen die hart voor De Wissel hebben. ,,Allegearre minsken mei harren eigen kunde, dy’t we hiel goed brûke kinne. Boppedat ha in hiel soad Sint Nyksters yn it ferline yn it bestjoer fan De Wissel sitten. It belang fan it behâld fan it ûnderkommen fan de jongerein hoege jo oan nimmen fan har út te lizzen.” Om draagvlak te krijgen werden ondernemersvereniging en plaatselijk belang verwittigd.
De grote werkgroep is uiteindelijk een kleinere groep geworden, die nu het bestuur van Stichting Pand De Wissel vormt. Jeltje Steneker is voorzitter, Machtelt Dijk secretaris, Robert Jonkman penningmeester, Siem Romkes is ‘bouwkundige’ bestuurslid en Irene Hogeterp en Corien Feenstra als aanspreekpunt voor de besturen van KPJ, De Wissel en Jeugdspoar. De stichting vormt nu de schakel richting de gemeente, zodat de jongerenverenigingen zich bezig kunnen houden met hun kerntaak, namelijk het organiseren van activiteiten. ,,De gesprekken mei de gemeentie wiene hiel posityf. Mei in goed plan wolle se ek meiwurkje”, vertelt Corien Feenstra. Er werd een sterktezwakte-analyse gemaakt er kwam een technisch rapport van de staat van het pand. Er bleek sprake van achterstallig onderhoud, wat uiteindelijk meeweegt in de taxatie. Met alle wensen van de gebruikers heeft Simon Romkes een een plan van aanpak gemaakt. Met zijn ervaring als bouwkundig ingenieur en bovendien een verleden als bestuurder binnen De Wissel is hij met de uitdaging aan de slag gegaan. Met de gemeente is afgesproken dat het pand voor de getaxeerde waarde als een subsidie aan de stichting wordt overgedragen. De opgerichte stichting boort vervolgens verschillende subsidiebronnen aan om de renovatie te financieren. ,,En dat is best in yngewikkeld proses. It is net efkes in papierke ynfolje en jo krije it jild. Foar it Iepen Mienskipfûns fan de provinsje moasten we sels in pitch dwaan”, aldus Irene Hogeterp.
De inzet van vrijwilligers is voor de verbouwing en het ontvangen van subsidiegelden een voorwaarde. Sint Nyksters geven massaal gehoor aan de oproep om de handen uit de mouwen te steken. Op de eerste bouwdag waren er meer dan 25 vrijwilligers met allerlei klussen aan de slag. Er is het nodige gesloopt en een begin gemaakt met de fundering van de uitbouw. Hof en Hiem stelt ondertussen eten beschikbaar op de momenten dat er in De Wissel wordt gewerkt. De werkzaamheden concentreren zich in de zomermaanden, zodat de activiteiten van de jeugdverenigingen in het winterseizoen gewoon door kunnen gaan. Een groep vrijwilligers heeft inmiddels aangegeven om, in plaats van wat losse zaterdagen en avonden, zelfs een hele week vrij te nemen om een grote slag te kunnen slaan. ,,It moaie is dat de jongerein dy’t meihelpt ek wer leard fan alle kennis dy’t yn ús doarp oanwêzich is. Ik wit no bygelyks hoe in fundearring opbouwd is”, lacht Corien Feenstra. ,,Of it ferskil tussen CLS en gipsplaat”, vult Irene Hogeterp aan. Over twee jaar, als de eerste fase klaar is, dan ,,giet de flagge út”. Jeltje Steneker knikt. ,,En dan ha we in gebou foar eltsenien út Sint Nyk dat wer hielendal by de tiid is.”
(Foto's: De Zakenman)