De rooms-katholieke kerk in Sint Nicolaasga is 's avonds en 's nachts verlicht.FOTO: Alex J. de HaanHome-page: http://www.noordoost.nlE-mail: persbureau@noordoost.nl(c) Persbureau Noordoost/Heerenveentel: 0513-626999 fax: 0513-623253mobiel: 0654-727.557

181220 Sjouke Bouma Tres Vers familieSINT NICOLAASGA – Sjouke Bouma (31) droomt al van een eigen zaak vanaf het moment dat hij in het slagersvak rolde. Die droom wordt werkelijkheid als hij na de jaarwisseling verswinkel Tres Vers Sint Nicolaasga overneemt. ,,Noch mear myn eigen kreativiteit kwyt kinne.”

,,Faaks lit ik my liede troch myn dreamen. Boppedat wol ik as slachter ek wat betsjutte. Mei dat ydee bin ik ek Europeesk Kampioen wurden. Ik jou alles en boppedat is der in thúsfront dat hielendal efter my stiet. Sûnder myn frou Elske rêd ik dat net op”, vertelt Sjouke Bouma trots. Op de bovenetage van het winkelgebouw aan de Gaastweg legt de jonge slager uit dat het ambacht van het vak bij hem steeds meer tot ontbolstering komt. Voorbeeld zijn de Sinterklaasletters van droge worst, die hij zelf heeft bedacht. ,,Ik bin al oan it ekspirimentearen mei oare letters en hoapje dy folgend jier te ferkeapjen.”

Alhoewel Sjouke Bouma niet uit een slagersfamilie komt, schreef hij als zeven jarig jongetje wel al in een boekje dat hij later kok met een eigen restaurant wilde worden. ,,En dat ik dan frikandellen fan in meter en kroketten fan in heale meter meitsje woe.” Mogelijk nam hij het ondernemersschap over van zijn ‘pake’, die al groenteboer vanaf de Finkebuorren bloemkool, sperziebonen en aardbeien ‘útsutele’ bij onder andere de voormalige winkel van Jellesma. Door het vakkenvullen bij de toenmalige C1000-winkel kwam Bouma in aanraking met het slagersvak. Als hulp in de herfstvakantie mocht hij steeds vaker zijn eigen stukken vlees snijden. ,,Eins is der neat moaiers as dat. Ik hâld fan iten en barbecuen. No mocht ik sels mei it fleis oan de slach.”

181220 Sjouke Bouma vroegerBevlogen pakte hij de slagersopleiding op. Met name de inzet in de naschoolse uurtjes viel op bij de leraren. Zo werd hij gevraagd om met wedstrijden mee te doen. ,,Ik bin twadde fan Nederlân wurden. Sa mocht ik ek meidwaan mei de Europeeske wedstriden.” Om ervaring op te doen, ging Bouma aan de slag bij de Keurslager van Balk. ,,Mei dy ûnderfining pakte ik yn Birmingham de Europeeske titel as slachter.”

De Bakkers van Verloop namen vijf jaar geleden Jellesma’s Vers Triade van Jacob Jellesma over. ,,Ik ha doe in iepen sollisitaasje dien. Yn it brief ha ik ek sein dat myn dream is om ea sels myn eigen ûndernimming te hawwen. ‘Graag wil ik een keer een bakje koffie met u drinken’ ha ik letterlyk skreaun. Doe bin ik troch Jozeph Verloop foar dat bakje kofje útnûge.” De slagersafdeling haalt, met Bouma binnen de gelederen, de ene na de andere prijs binnen. Recentelijk werden de pastrami en de droge worst van Tres Vers met goud beoordeeld. Verloop had al bedacht om op 1 januari te kijken hoe de vlag er bij hangt. Twee-en-half jaar na het bakje koffie mag de chef van de slagersafdeling het stokje overnemen.

Vol energie vertelt de Sint Nykster over de nieuwe uitdaging. ,,Ik sit fol mei ideeën. Slagget it net, dan slagget it net, mar ha ik it wol besocht. Dat is ek ûndernimmen.” Bouma gaat met Tres vers door op de ingeslagen weg. Bakkers van Verloop blijven de bakkersafdeling bevoorraden. ,,Dêr binne we ek hie sunich op. Alles komt hjir om acht oer farsk oan. De bôle is noch lauwwaarm as it yn de skappen giet.” Ook de groente-afdeling, die drie keer per week wordt aangevuld, blijft op dezelfde voet doorgaan. Alle producten worden door de medewerkers zelf gesneden. ,,Ek de rauwkost meitse we sels. Mei it stikje fleis binne we dan ek gelyk by de mielen, dy’t wy oanbieden bliuwe.”

181220 Sjouke Bouma Tres Vers variant,,Wichtich is dat de produkten regionaal en lokaal binne. Dat wolle we wol wat mear promoaten gean. It bargefleis komt al út Himmelum. Ek kowefleis en hin komme út Nederlân. Dat wolle we noch wat mear útrolje. We wolle de minsken fertelle kinne wêr ‘t harren stikje fleis wei komt en dat se eins ek sels nei de boer taride kinne, om te sjen dat de bisten dêr in goed libben ha.” Op dit moment wordt het vlees ook al gekruid met producten met zo weinig mogelijk allergenen. ,,We hâlde rekkening mei allergieën dy’t minsken ha kinne. Dat it foardiel fan eigen produkten. We witte precies wat der yn en op sit.”

Bouma, die het bedrijf samen met zijn vrouw gaat runnen, denkt inmiddels ook al verder. Bijvoorbeeld over de introductie nieuwe productconcepten. Ook lijkt het hem mooi om op termijn workshops te verzorgen, bijvoorbeeld op het gebied van barbecue. ,,Mar wy begjinne fansels mei nul euro, dus is it earst saak om ferstjinjen te gean.” En dat doet hij dan op steenworpafstand van zijn woning. ,,Dat is dochs prachtich. We ha foarich jier in dochter krigen. Eltsedei rin ik fluitsjend nei hûs en myn wurk. No komt myn dream fan in eigen saak ek noch út. Ik ha der sa’n nocht oan.”

(Foto's: De Zakenman)

Elke vrijdagmiddag het laatste nieuws in de mailbox?

Advertenties