SINT NICOLAASGA – Maandenlang hebben de praalwagenbouwers toegewerkt naar dat ene moment, naar de climax op de eerste donderdag van september. Twaalf grote en drie kleine wagens waren het resultaat van de explosie aan creativiteit en vakmanschap. Het publiek genoot er met volle teugen van.
De paraplu’s werden rond elf uur ‘s ochtends even opgestoken. Op deze korte pittige bui bleef het droog. De zon knipoogde af en toe onder het wolkendek door. De weergoden waren de Sint Nyksters op hun jaarlijkse optochtdag weer gunstig gezind, want ook in de avond was er een heldere lucht.
Het niveau van de praalwagens lag dit jaar wederom ontzettend hoog. Het bouwersbloed van het dorp – als het nou om hout, staal of pur gaat – blijft maar stromen en dat is positief. Een compleet nieuwe bouwgroep maakt haar debuut en op de buurten zijn veel jonge bouwers, aangestoken door het bouwvirus dat in Sint Nicolaasga rond waart. Jammer genoeg waren er slechts drie duo’s, die met een kleine wagen op de proppen kwamen. Een zorgelijk beeld, omdat deze categorie toch een kweekvijver is en op de langere termijn bestaansrecht moet geven aan de ‘grote’ optocht.
Wat bij de 69ste editie van de optocht opviel, was de transparantie van de wagens. Geen massieve blokken, waarvoor je bij de tweede rondgang eigenlijk aan de andere kant van de weg moet staan, wil je niets missen. Alleen buurtvereniging Op en om ‘e Rijlst koos voor de ‘traditionele’ wijze van bouwen. De Creesie Science Lab toonde een keur aan hilarische taferelen uit een bijzonder laboratorium.
De prijzen werden uiteindelijk verdeeld tussen de Lemmerweg en de KPJ. De jury gaf uiteindelijk de hoogste waardering aan ‘KPJ ramt door’. De jongeren maakten hun invulling van een stormram. Bijzonder origineel was de uitklikbare constructie, waarbij de ram eigenlijk een aparte wagen is die de onverwoestbare muren van Rome moet doorbreken. De Lemmerweg kreeg de tweede prijs, terwijl juist het publiek ‘Operation Market Garden’ op één en de KPJ op twee zette.
Lemmerweg koos er voor om een eerbetoon te geven aan die historische dag, dit jaar 75 jaar geleden. Amerikaanse soldaten hebben toen hun leven op het spel gezet om de Nederlanders te bevrijden van hun bezetters. De wagen had sobere kleuren, een nagemaakt neergestort vliegtuig, parachutes en gewonde soldaten. Een beeld dat sommige oudere inwoners tot tranen toe roerde. Niet te veel poeha, waardoor het echt een eerbetoon werd en geen karikatuur.
De nieuwe bouwersgroep A-je-to kwam voor hun debuut met Avatar op de proppen. De draak, de droomboom en de blauwe wezens werden voor deze gelegenheid speciaal uit de 3D sciencefictionfilm getrokken. Sciencefiction is ook een omschrijving, die vaak aan de objecten van de befaamde kunstenaar Harry Arling wordt gegeven. In de hele wereld is men bekend met zijn creatieve hersenspinsels en dankzij De Fûgeldobbe nu ook in Sint Nicolaasga. Arling overnachtte zelf in een boot van een van de bouwers om de allegorische optocht bij te wonen en ‘s avonds zelfs onderdeel uit te kunnen maken van de praalwagen.
Op het moment dat het oudere publiek op zoek was naar een dik jongetje achterstevoren op een ezel, trok It Klimmerblêd met twee volwaardige praalwagens langs. Van de sportschool, langs de hotdogkar zo het restaurant in. De Paedwizer ging de natuur in en bouwde een boshuis, waar de kinderen met de natuur en een eigen ingestudeerd lied zich uitstekend vermaakten. Heel anders waren de klanken van DVO. Geïnspireerd door Rammstein werd het publiek getrakteerd op een stukje live-muziek. Ook De Grietman ging op de muzikale toer. De bouwers en figuranten zullen de komende weken nog grote moeite hebben Billy Joels songtekst ‘Sing us a song, you're the piano man’ uit 1973 uit het hoofd te krijgen. En als het al lukt voor het einde van het jaar, dan zullen ze nog aan de eerste donderdag van september worden herinnerd tijdens de Top2000.
De Gaastweg had zorgen van hele andere orde. Door een kapotte V-snaar bij de aandrijving tijdens de ochtendeditie dreigde even de avondoptocht in het water te vallen. Gelukkig kon het euvel worden verholpen en het publiek alsnog genieten van het kleurrijke circusgezelschap Troupe Fantastique, met een kaartspel als aandachttrekker. Theater Saint Niclas van Oan’t Spoar was eveneens zo’n kleurrijk gezelschap. De bouwers zochten voor de nûveraardige voorstelling Pinterest af en kwamen tot een bijzonder schouwspel achter het theaterdoek.
Waar Oan’t Spoar via de digitale snelweg naar inspiratie zocht, gingen de bouwers van Bouwen Houtring (in gedachten) naar Ierland. Op zoek naar geluk, op zoek naar de pot met goud aan het einde van de regenboog. De pot met goud werd door alle praalwagenbouwers gevonden, in de vorm van het open doekje van het talrijke publiek in Sint Nicolaasga.
We kunnen niet wachten tot de zeventigste editie!
(Foto's: De Zakenman)