De rooms-katholieke kerk in Sint Nicolaasga is 's avonds en 's nachts verlicht.FOTO: Alex J. de HaanHome-page: http://www.noordoost.nlE-mail: persbureau@noordoost.nl(c) Persbureau Noordoost/Heerenveentel: 0513-626999 fax: 0513-623253mobiel: 0654-727.557

kunstSINT NICOLAASGA - De animatiefilm Kung Fu Panda was de inspiratiebron voor de zestienjarige Jun Yi Kunst uit Sint Nicolaasga. Nu traint hij voor het hoogste haalbare: de wereldkampioenschappen Kyokushin karate in Japan.

Het wereldkampioenschap zou komend voorjaar plaats moeten vinden. Honderd procent zekerheid dat het jeugdtoernooi doorgaat is er nog niet. De leeftijdscategorieën zijn nog niet bekend. Toch traint de Sint Nykster nu al tweeënhalf jaar voor het evenement. ,,De voortekenen dat het doorgaat, zijn er”, zegt zijn vader Henk Kunst, ,,We verwachten dat de club binnenkort een uitnodiging hiervoor ontvangt.”

Jun Yi Kunst is de jongste pupil binnen Sportclub F en F The Inner Way in Sneek, die de volle bruine band heeft gehaald. De ‘karatekid’ is geen prater. Dat hij voor zijn bruine band een ‘sollicitatiegesprek’ moest doen, was een hele opgave. ,,Dat is niet jouw sterkste kant”, lacht vader Henk Kunst. Hij legt graag uit wat voor vechter zijn zoon is. ,,Hij is heel nuchter en rustig. Hij toont tijdens de partij geen emotie. Dat zie je ook bij een echte vechter. Hij kent de techniek en geen angst of boosheid. In het eerste oogcontact zie je al wie je voor je hebt staan. Hij is een geboren vechter en heeft geen last van zenuwen.” Jun Yi vult aan: ,,Ik vind het gewoon niet zo heel spannend. Ik ga staan en ik doe het gewoon.” 

Het beoefenen van een vechtsport zit in de familie. Henk Kunst deed aan Aikido, een andere Japanse vechtsport. Als klein jongetje zag Yun Yi de film Kung Fu Panda. Hij vond de sport interessant. Na de eerste karateles in Sint Nyk had hij de smaak te pakken. De sport paste bij Jun Yi. Onder leiding van senpai, de karatetrainer, Klaas Jansen nam hij deel aan zijn eerste wedstrijd. Jansen wilde graag dat hij meedeed. In eerste instantie wilde Jun Yi nog niet. Toch liet hij zich overhalen. Zonder enige wedstrijdervaring won hij zijn eerste beker. kunst 3

De Sint Nykster zit inmiddels in de vierde klas van het vwo op het OSG Sevenwolden in Heerenveen. De school werkt goed mee. Dat moet ook wel, vindt vader Henk Kunst. ,,Omdat hij buitenlandse toernooien draait, kost dat veel meer tijd. Het laatste toernooi in Polen was dertien uur rijden.” Ouders Henk en Trientsje Kunst gaan bijna nooit mee. Zij houden zich afzijdig. ,,Hij ontwikkelt zich in de sport. Onderling hebben de vechters een goede band, een familieband. Daar moet je niet tussen zitten. Het is zijn verdienste. Dat horen wij te respecteren.” Henk en Trientsje Kunst hebben wel de afspraak dat Jun Yi alles moet filmen. Zo blijven ze op de hoogte van de prestaties en ontwikkelingen van hun zoon.

Onderling hebben ze afgesproken dat Jun Yi veertig procent van alle kosten meebetaald. Zijn ouders betalen de rest. Dit aandeel kan meer worden per podiumplek. Wordt hij derde, dan gaat er tien procent af, bij een tweede plek hoeft hij nog maar twintig procent te betalen en bij de hoogste podiumplaats is de resterende tien procent voor rekening van Jun Yi. Het terugzien van de beelden bevalt niet altijd. Moeder Trientsje Kunst kan het niet goed aanzien. ,,Je ziet dat je zoon trappen krijgt en zelf schopt. Nee, dan vind ik niet altijd even makkelijk om te zien.” Vader Henk heeft er iets minder moeite mee. ,,Het is honderd procent gebaseerd op respect. Het is meer een teamsport dan een vechtsport, al zou je dat niet zeggen.”

De Sint Nykster traint nu al 2,5 jaar in een opleidingstraject voor het wereldkampioenschap. Trainen doet hij het liefst in landen als Polen, Litouwen, Kroatië en Hongarije. De sport wordt in die landen door de overheid gesubsidieerd. Dat maakt dat hij met pittige tegenstanders te maken krijgt. Op de meeste toernooien is de winst voor Kunst. De tweede plek bestaat niet voor hem. Het is puur nummer één. De eerste positie moet hem niet cadeau worden gedaan. Henk Kunst: ,,Toen hij eerder dit jaar een wedstrijd won, omdat de tegenstander uitviel, werd hij boos omdat hij niet mocht vechten.”

Jun Yi Kunst traint onder leiding van Sensei Mark Potma en Senpai Paul Baidermann vier keer per week en in totaal zes uur per week. In de aanloop naar een toernooi wordt de training meer intensief. Bij de club hebben ze een programma voor hem ontwikkeld. ,,Het zijn kinderen in de groei”, gaat Henk Kunst verder, ,,Met je lichaam moet je wel de rest van de tijd mee door. Er wordt naar de persoon gekeken en de trainingen zijn op het welzijn gericht. Dat vind ik heel belangrijk. Een lijf vol gebreken, daar heb je niks aan.”

Sportclub F en F the Inner Way werkt samen met Sportgeneeskunde Friesland en Tigra Fysiotherapie, beiden uit Heerenveen. ,,De wedstrijdteams krijgen begeleiding van ons”, vertelt Peter Smit, manager bij de sportschool, ,,Daarnaast is voor iedere sporter individuele begeleiding. Dit is heel belangrijk. Jun Yi sport op hoog niveau, maar je moet ook bouwen een een maatschappelijk sociaal leven. Van karate kun je de schoorsteen niet laten roken.” Smit is onder de indruk van de prestaties van de Sint Nykster. Hij is fysiek niet groot, maar een ‘tijger’ op de mat. ,,Op het startmoment gaat hij ‘aan’. Waar hij buiten de mat terughoudend en bescheiden is, zie je in de wedstrijd een hele andere jongen: heel vrij. Dat maakt hem een goede karateka.” 

(Foto's: De Zakenman/F en F The Inner Way)

kunst 2

Advertenties

Elke vrijdagmiddag het laatste nieuws in de mailbox?