DONIAGA – Joop de Hoop (l) en Greetje Boersma (r) uit Doniaga bieden kinderen in de zware tijden een lichtpuntje. Met hun stichting Oxalis Deppei4Kids nemen de stoere motorrijders jongeren mee uit rijden. Samen met een tien andere motorrijders bezorgenze de jeugd een onvergetelijke dag en staan ze klaar op de momenten dat het nodig is. ,,Als ik een kind kan helpen om van een rotleven te gaan naar een situatie die beter is, dan heb ik niet voor niets geleefd”, zegt De Hoop.
Oxalis Deppei is ontstaan met het Amerikaanse Bikers Against Child Abuse (BACA) als voorbeeld. Deze groep helpt kinderen die met misbruik of mishandeling te maken hebben. Joop de Hoop leerde tien jaar geleden BACA kennen, maar in bestaande Nederlandse initiatieven kon hij zich niet vinden. ,,Ik vond het maar cowboys. Het mocht van mij vriendelijker.” Toen hij in de tuin een klavertje vier vond, werd de stichting geboren: Oxalis Deppei, klavertje vier in Latijn. ,,Zelf moest ik een jaar wennen voordat ik het goed uitsprak”, lacht De Hoop, ,,Maar het mooie is dat het altijd een gesprek op gang helpt. Mensen stellen bij zo’n opvallende naam vragen.”
Viering van het leven
Verhalen hebben De Hoop en Boersma genoeg. Sinds de oprichting in november 2012 hebben de twee veel meegemaakt. Greetje Boersma: ,,Wij hebben een aantal jaar geleden een kindje met kanker mee uit rijden genomen. Op dat moment was hij erg ziek. Vier jaar later, toen hij genezen was verklaard, hebben we dezelfde rit gemaakt. Het werd echt een viering van het leven. Het hele gezin beleefde de rit mee. Dat is heel bijzonder. Je neemt nooit echt afscheid van iemand.”
Noodnummer
Oxalis Deppei doet meer dan dagjes uit. Het noodnummer voor hulp is voor kinderen dag en nacht bereikbaar . ,,Als de kinderen niet weten wat ze moetendoen, dan pakken ze de telefoon en bellen ze ons. Is er een kind in nood? Of is er huislijk geweld? Dan gaan wij direct naar ze toe. Wij zijn er soms zelfs eerder dan de politie.” Tijdens de moeilijke momenten met instanties staat de stichting de kinderen bij. ,,Ik heb in mijn leven nog nooit zo vaak op het politiebureau of in de rechtbank gezeten als in de laatste tien jaar. Het doet mij echt pijn. Je ziet kinderen zo breekbaar op die momenten.”
Afscheid
Een aantal keer kwam de werkelijkheid rauw op hun dak. Op het ene moment gaven ze de 14-jarige Geert uit Smilde op de grasbaanraces in Joure de rit van zijn leven. Een paar maanden later begeleidde de stichting de jongen naar zijn laatste rustplaats. Een meisje uit Groningen kreeg eenzelfde afscheid. Boersma: ,,Dat blijft je altijd bij.”
Vijftig kinderen
Oxalis Deppei biedt ieder jaar ongeveer vijftig kinderen hulp. De meeste kinderen die hulp van de stichting krijgen, wonen buiten Friesland. Een paar zitten dichterbij zoals in Joure, Lemmer en Bolsward. De onkosten, zoals die voor de benzine, betalen de rijders zelf. Voor uitjes en andere hulp zijn zij afhankelijk van giften. Alle motorrijders van Oxalis Deppei zijn in bezit van een verklaring omtrent gedrag (VOG).
Groene hoodie
Om de motorclub annex stichting vriendelijker te maken, hebben de leden bewust geen zwart pak aan. De rijders dragen een groene hoodie met daarop een klavertje vier. ,,De traditionele motorrijder kan dreigend overkomen”, legt De Hoop uit, ,,Dat is bij ons niet de bedoeling. Wij willen laten zien dat we vrienden zijn.” De deelnemende kinderen zijn ook zichtbaar Hoe bedoel je: zijn ook zichtbaar?. Zij krijgen een cadeautje in de vorm van een knuffel en T-shirt.
Zwaaien op de trike
Iedereen is welkom bij de club. Elke laatste zondag van de maand is een open honk achter het huis in Doniaga. Boersma: ,,Iedereen is dan vrij om te kijken wat we doen. Daarmee hopen we op supporters en rijders. Je hoeft niet beslist motor of triker te zijn om iets te kunnen betekenen. Belangstellenden mogen eerst een jaar meelopen om te kijken hoe het gaat. Daarna beslissen wij samen of wij bij elkaar passen en mogen ze een groene hoodie aan.” Oxalis Deppei staat elk jaar ook op de Sint Nykster jaarmarkt. Kinderen kunnen met ‘Ome Joop’ een ritje op de trike maken. ,,Dan zwaaien ze naar iedereen. Het is een prachtig gezicht.”
Beloftes waarmaken
Geertje Boersma en Joop de Hoop zijn zelf dol op kinderen. Het samengestelde gezin heeft zeven kinderen, zeventien kleinkinderen en vier achterkleinkinderen. ,,Je moet ook wel gek op kinderen zijn om dit werk te kunnen doen”, zegt De Hoop. Hij wil de kwetsbare jeugd niet in de steek laten. ,,Als je een kind belooft om te helpen, dan moet je dat ook doen. Je kunt ze niet aan hun lot overlaten. Als je a zegt, moet je ook b zeggen.”
Meer geweld
De coronacrisis baart Boersma en De Hoop wel zorgen. ,,Wij hebben het idee dat er meer geweld is. Er ontstaan binnenshuis meer irritaties. Wij staan altijd klaar voor de kinderen die ons nodig hebben.”
Kijk voor meer informatie op www.oxalisdeppei4kids.nl
(Foto: De Zakenman)