LANGWEER – Bauke Jonkman zet zich in voor een leefbaar Langweer. De eigenaar van watersport- en recreatiebedrijf Twirre in Langweer bijt zich al achttien jaar vast in het oprichten van een nieuw vakantiepark. ,,De afgelopen jaren loopt de recreatie echt terug. Als dat zich zo doorzet, dan zou ik dat heel jammer voor dit mooie dorp vinden.”
Twirre betekent wervelwind in het Fries. Een naam die Bauke Jonkman als een jas past. ,,Zo ging het vroeger met mijn schaatscarrière. Als ik ergens mijn zinnen op heb gezet, dan ga ik er ook voor. Als ik erin geloof, dan zet ik door. Anders ben je ook niet al achttien jaar met dat park bezig.”
Toekomst
Langweer zit volgens Jonkman te wachten op seizoenverlenging. De plannen kosten een stukje landschap. ,,Maar je moet aan de toekomst denken. De jongeren in het dorp hebben vorig jaar honderden handtekeningen verzameld. Zij zijn gebaat bij meer werkgelegenheid. Als er meer reuring is, geeft dat ondernemers ruimte om zich te vestigen en uit te breiden. Je ziet dat het nu aan het afkalven is.”
Corona
,,Voor de buitenkant lijkt Langweer een echt druk watersportdorp. Totdat je beter kijkt. De supermarkt is zes van de twaalf maanden open. Andere winkels sluiten permanent de deuren. Het seizoen is korter geworden.’’ De rust heeft volgens Jonkman heeft meerdere oorzaken. Zo is het zeilen onder de jeugd minder populair. De jongeren gaan liever naar het buitenland om te raften, mountainbiken en abseilen. ,,Dat is echt een zorg voor de toekomst. Als je de jeugd mist, dan mis je straks ook nieuwe aanwas. De coronaperiode is goed voor de recreatiesector. Mensen ontdekken het eigen land weer. Ook dit jaar hebben wij met de verhuur van onze boten weer een goede bezetting.”
Boten bouwen
De Langweerder Sloep – een onderdeel van Twirre watersport – heeft het afgelopen najaar veel boten verkocht. In de werkplaats worden nu maar liefst vijftien nieuwe sloepen bijgebouwd om de voorraad aan te vullen. ,,We moesten best aan de bak om aan de verhuurcapaciteit te kunnen voldoen. De laatste casco’s komen half juni binnen. We hebben zoveel boten uit de verhuur verkocht. Er was ontzettend vraag naar gebruikte sloepen. Het is voor ons een businessmodel dat dit jaar heel goed uitpakte. Wij hebben geen misbruik van de situatie gemaakt. Met de sloepenshow in augustus bepaal ik de prijzen. Die prijzen gelden nu ook nog.”
Goed seizoen
Aan het begin van het seizoen 2020 was de Langweerder ondernemer tamelijk zenuwachtig. ,,Het wel spannend. Met Pasen, Hemelvaart en Pinksteren werd opeens alles geannuleerd. In de derde week van april kwam het besef dat niemand naar het buitenland ging. Toen was het hek van de dam. We kregen zo ontzettend veel boekingen, tot eind september aan toe. Datzelfde gold voor de verhuur van sloepen. Hoe zenuwachtig het begon, hoe mooi lijkt het het seizoen nu te worden. We hadden ook de beste reclame die je maar kunt wensen: het was mooi weer. Dat zien we nu ook weer terug. Hadden we een rotzomer gehad, dan had je niet zoveel mensen terug zien komen dit jaar.”
Familie
Twirre is een familiebedrijf. Vader Jan Jonkman werd in 1978 havenmeester en campingbeheerder. Bauke Jonkman stapte in 1995 in het bedrijf en nu geeft hij het stokje over aan zoon Jorne. In 1991 is de camping geprivatiseerd. Jonkman senior startte de camping en pachtte de passantenhaven. Een projectontwikkelaar maakte plannen voor huisjes op het perceel. In datzelfde jaar maakte Bauke Jonkman de beslissing om zijn schaatsen aan de wilgen te hangen en bij zijn ouders in het bedrijf te stappen. Een Olympisch ticket liet hij varen. ,,Met de sport was toen nog geen brood te verdienen.” Bauke Jonkman nam de verhuur het beheer van het vakantiepark op zich. In 1995 startte Bauke zijn eigen bedrijf.
Vletje
Het watersportbedrijf had begin jaren negentig een paar polyvalken en vissersbootjes in de verhuur voor bij de vakantiewoningen. In 1995 was er een eigenaar op het Villapark, die een stalen vletje had gebouwd en bij ons in de verhuur deed. Het werd een groot succes. ,,Het was een rustig tuffend motortje in plaats van een lawaaiige motor. Dat zag je toen nog niet.”
Zelfbouw
Met de eerste zelfbouwsloep was het letterlijk passen en meten. ,,In Polen zagen we een bootmodel 6-50. De boot hebben we semi-casco naar Langweer verscheept en hier in de garage afgebouwd. We hebben er een teaklijst en kabelaring omheen gezet. En toen bleek ie te breed om uit de garage te rijden! We hebben eerst de garage gedemonteerd, de kabelaring eraf gehaald en de boot er scheef uit getild. Dat was onze allereerste sloep. Die hebben we het in de zomer van ‘96 in de verhuur gedaan. Dat was een enorm succes. We zagen hier wel handel in.”
Stalling
De verhuur en verkoop van sloepen namen in de afgelopen 25 jaar een enorme vlucht. Het aantal huisjes in de verhuur nam af. ,,We wilden daarom groeien met de verhuur en bouw van sloepen. We begonnen met boten van 8,5 meter en 7,5 meter lang. Daarnaast zijn we met het stallen en onderhoud van boten voor de klanten begonnen. Het is een tak, die altijd blijft. We hebben nu ruim 200 boten van klanten in de stalling, plus een dertig stuks van onszelf.”
Park
Terwijl Villapark Langweer – een onderdeel van Twirre – in de jaren negentig nog 62 vakantiehuisjes in de verhuur had, zijn dat er nu nog 12. De huisjes zijn verkocht aan particulieren, die ze niet meer in de verhuur doen. ,,Die mensen zijn hier een paar weken per jaar en verder staat hun vakantiehuis leeg.” Een nieuw vakantiepark, grenzend aan het dorp, moet weer leven brengen. ,,Het park moet tegen het dorp aan liggen, dan kun je als gast een loopje door het dorp maken. De plaatselijke horeca kan op het park activiteiten ontplooien. Het moet geen apart park buiten het dorp worden. Mensen moeten zo het dorp in kunnen lopen. Alleen dan wordt meer in het dorp gespendeerd. Als je het in the-middle-of-nowhere doet, dan wordt het een lelijke pukkel in het landschap.”
Groter denken
Het nieuwe park moet voor voor zowel oud als jong aantrekkelijk zijn. ,,Voor de ouderen kun je wellness bieden, zoals een zwembad en goede fietsroutes. De jeugd is gebaat bij meer doe-dingen, zoals survivallen, zomers tokkelen op de ijsbaan, blotevoetenpad en een klimwand. Als je een zeilschool hebt, moet je er ook andere dingen bij aan kunnen bieden. Het zwembad en de wellness zouden ook door de cliënten van Maeykehiem kunnen worden gebruikt. Kinderfeestjes kunnen daar ook worden gehouden. Een comfortabel park is niet alleen voor de recreatie, maar ook voor de dorpsbewoners.” Het plan stelt volgens Bauke Jonkman de toekomst van recreatie in Langweer veilig. ,,Het seizoen wordt hierdoor verlengd. Je krijgt een ander tak van recreatie: ‘het jaar rond recreëren’. Daarmee maak je het dorp leefbaar.”
Leefbaar Langweer
Het stoort Jonkman dat ondernemers als een andersoortig individu wordt neergezet dan een de gemiddelde burger. Dat beeld klopt volgens hem niet. ,,Deze ondernemers zijn allemaal inwoners van het dorp. Als zij geen geld meer verdienen, hoe komt het dan met het verenigingsleven, het dorpsblad en de evenementen? De ondernemers helpen de verenigingen in stand te houden. Zij hebben een groot hart voor het dorp. Ze hebben een druk eigen bedrijf, maar zitten ook vaak in besturen en zetten zich in voor evenementen en activiteiten. Dat wordt weleens vergeten. We denken aan een leefbaar Langweer.”
(Foto's: De Zakenman)