IDSKENHUIZEN – Dorpshuis De Stjelp in Idskenhuizen mag na een jaar de deuren weer openen. Een opluchting voor de stichting, want de kas is inmiddels bijna leeg.
De financiën van het dorpshuis gaan volgens penningmeester Paul van den Kerkhoff nu weer de goede kant op. De eerste feestjes zijn alweer geboekt en gevierd. Met de openstelling druppelen de inkomsten weer binnen. ,,Daar zijn wij heel blij mee. We merken dat het dorp ons een warm hart toedraagt. We zijn afhankelijk van de activiteiten die worden georganiseerd door verenigingen uit het dorp. We kunnen ook weer dingen organiseren zoals een bingo en een spelletjesavond.” Het shuffleboard wordt nu voor het eerst in gebruik genomen. Deze sportactiviteit is vlak voor de coronacrisis aangeschaft met behulp van verschillende subsidies. Bij de aanloop kon De Stjelp het board nog niet gebruiken vanwege de geldende coronamaatregelen. ,,Nu mogen we weer. We nodigen graag iedereen uit om ‘curling op het droge’ uit te proberen.” Op 24 september kon de eerste shuffleboardavond van start. De volgende demonstratie vindt op 8 oktober plaats.
Paul van den Kerkhoff zag eerder dit jaar de bodem van de spaarpot angstvallig dichterbij komen. De stichting had in januari 2020 net flink geïnvesteerd in zonnepanelen op het dak van het dorpshuis. Daarvoor waren de financiële reserves gebruikt. En toen kwam covid. Met de corona-uitbraak ging in eerste instantie alles dicht, zo ook het dorpshuis. De inkomsten vielen weg, maar de vaste lasten zoals huur, telefoonrekening, gas, water en licht moesten door worden betaald. De Stjelp draait normaal gesproken zonder subsidies. ,,Wij hebben dat ook nooit nodig gehad”, zegt Van den Kerkhoff, ,,Het dorpshuis is bijna gelijk aan een horeca-onderneming; als de bar blijft draaien, hebben wij bestaansrecht. Wij leven van de consumpties en de verhuur van de ruimtes.” Na de eerste golf in 2020 bleken voor het dorpshuis een paar activiteiten mogelijk. Op de vrijdagavond is een snackavond in het leven geroepen. ,,Dit konden we doen, omdat de kroeg en de kantine van VVI dicht moesten. Anders waren we een concurrent voor hen geweest. Dat is niet de bedoeling.” Dankzij de activiteiten kon het bestuur het een paar maanden langer uitzingen, totdat ook De Stjelp de deuren in augustus 2020 moest sluiten.
Het dorpshuis De Stjelp valt tussen wal en schip. Volgens de regels van de Kamer van Koophandel hebben dorpshuizen maar tien procent vaste kosten. In de praktijk blijkt dit vijftig procent te zijn. Door die regelgeving komt De Stjelp niet voor landelijke coronaregelingen in aanmerking. Inmiddels is een bedrag van tweeduizend euro door De Fryske Marren toegezegd. De gemeente heeft een eigen subsidiepot opgericht om de dorpshuizen een toekomst te geven. ,,Waarschijnlijk hadden we het net gered, maar als je zo weinig reserves hebt, dan zit je niet zo lekker.”
De Stjelp heeft eerder dit jaar honderd bedrijven aangeschreven om ‘Vriend van’ te worden. De eerste ‘stipers’ druppelen langzaam binnen. Van den Kerkhoff ziet ook een oplossing in de verhuur van de kleinere ruimtes in het dorpshuis. ,,We zouden ruimtes kunnen verhuren aan bijvoorbeeld een fysiotherapeut of een psycholoog. Kleine zelfstandigen die weinig attributen nodig hebben, zouden hier praktijk kunnen houden. Je hebt een prachtige ruimtes waar je heel veel mee kunt.”
Paul van den Kerkhoff ziet de toekomst rooskleurig in. ,,Nu alles weer op gang komt, hebben wij weer bestaansrecht. Dat de kas niet gelijk vol zit, daar hebben we het mee te doen. Onze tarieven zijn geschikt voor mensen met een kleinere beurs. We proberen goedkoop te zijn omdat we een maatschappelijke functie hebben. Dat is belangrijker dan andere zaken. We stellen de schilderbeurt bijvoorbeeld nog maar even uit. We hopen dat iedereen ons weer weet te vinden en dat de verenigingen weer activiteiten ondernemen.”
Het bestuur gaat dan ook niet bij de pakken neerzitten. Koffieochtenden, stamppotavonden, inloopavonden. Het zijn WMO-activiteiten die veel gezelligheid opleveren. ,,Ik vind ook dat het onze taak is. Het dorpshuis heeft geen commercieel belang, alleen een maatschappelijke taak.”
Reactie van gemeente De Fryske Marren
In het begin van dit jaar heeft de gemeenteraad een half miljoen euro vrij gemaakt als coronafonds om maatschappelijke organisaties zonder winstoogmerk te steunen. De culturele instellingen die structureel door de gemeente worden gesubsidieerd zijn uitgezonderd van deze regeling.
Om te voorkomen dat dorpshuizen in grote financiële problemen komen, is de dorpshuizen aangeboden om een voorschot te verstrekken als dat nodig is. Twee dorpshuizen hebben van dat aanbod gebruik gemaakt. Zij hebben inmiddels een voorschot gekregen.
In totaal hebben in De Fryske Marren twintig organisaties een subsidieaanvraag ingediend, waarvan negen dorpshuizen. Tot nu toe is er een keer subsidie verleend. Omdat er bij de inhoudelijke beoordeling blijkt dat de huidige regeling tot afwijzing van de meeste aanvragen leidt, heeft het college besloten om deze subsidieregeling te herzien. De behandeling van de aanvragen is daarom opgeschort tot november 2021. Dit kan tot een gunstigere situatie voor de aanvragers leiden.
(Foto's: De Zakenman)