SINT NICOLAASGA – Stifting Toanielselsip Sint Nyk bestaat vijftig jaar. Van 31 maart tot en met 10 april zetten de spelers een gedeelte van de belangrijkste voorstellingen van de afgelopen 25 jaar nog een keer op de planken. Voorzitter Hielkje de Wolff: ,,It is in jubeleving.”
De voorstelling kent dit seizoen een bijzondere opzet. Het publiek moet voor het eerst lopen om alle vier voorstellingen te zien. De start is in het Zalencentrum Sint Nyk. Vanuit daar lopen de bezoekers een klein stukje naar de volgende plek. De toeschouwers krijgen de verschillende stukken op drie locaties te zien.
Muziek
De voorstelling bestaat uit fragmenten van de afgelopen 25 jaar. Sjoerd van Aalsum: ,,Guon rollen wurde troch de orizjinele akteurs spile. Oare rollen júst net. Wy hawwe it ferdield, sadat elkenien mei kin dwaan. Elkenien , die sich oanmelden hat, hat in like grut oandiel. Wy dogge it mei elkoar.” Daarnaast is er ook muziek. Een groot aantal leden van het koor Mei-inoar uit Sint Nicolaasga vormen voor het jubileum een gelegenheidskoor.
Locatietheater
De bezoekers worden in drie groepen verdeeld en krijgen een programmaboekje met daarin de route. Ook staat er een cryptische aanwijzing over de voorstellingen in. Hielkje de Wolff: ,,Foar de echte leafhawwer moat dat in goeie hint jaan oer wat se te sjen krije.” Aan het eind worden alle bezoekers op een finalevoorstelling in het Zalencentrum getrakteerd. Alle locaties zijn binnen. Ook mensen die minder goed ter been zijn, kunnen de route goed lopen. Verdwalen is onmogelijk, aldus Sjoerd van Aalsum. ,,Asto oan de ein gjin bier hân hast, dan bist ferkeard rûn.”
Programma veranderen
Het locatietheater was altijd een grote wens van Stifting Toanielselsip Sint Nyk. Toch is de uitvoering nu pas tot stand gekomen. Volgens bestuurslid Steven Lageveen komt dat door de coronacrisis. Alle voorbereidingen konden in november 2020 overboord, omdat het op dat moment onmogelijk leek om een reguliere voorstelling te houden. De bestuursleden gingen met elkaar om tafel om te kijken wat wel mogelijk was. Lageveen: ,,We hiene twa mooglikheiden: sels in stik skriuwe of in toanielstik keepje. Foar it skriuwen wiene wy fiersten te let. Dat koene wy net mear rûn krije.” Het gezelschap besloot om te doen wat wel kon: bestaande toneelstukken opnieuw bewerken.
Op anderhalve meter afstand van elkaar, in kleine groepjes startte de spelers de repetitieavonden weer op. Het eerste idee was om drie stukken op drie verschillende locaties te spelen en dat te rouleren. Uiteindelijk zijn het vier stukken geworden. In het Zalencentrum krijgt iedereen tegelijkertijd nog een laatste stuk te zien. Alle voorstellingen zijn op de laatste 25 jaar gebaseerd. De vereniging heeft voor stukken gekozen, die bij het publiek bekend zijn. De trouwe fans wacht een leuke avond met veel herkenning. Steven Lageveen: ,,De ekstra lokaasjes meitsje it bysûnder. Dat makket de belibbing echt oars.”
Elke avond rekent de vereniging op 210 toeschouwers, die verdeeld worden in drie groepen. Kaarten zijn online te koop op de website van de stichting en bij Drogisterij De Magneet.
Commissie
Speciaal voor de jubileumvoorstellingen is een commissie samengesteld, die uit Hielkje de Wolff, Steven Lageveen, Sjoerd van Aalsum, Corien Rondaan, Wim Hilverda, Laurens Schaap en Fenna Melchers bestaat. Eerder verscheen al een boek over het jubileum van de stichting. Aan de productie werken zeventig mensen mee van de grimeurs en acteurs tot aan techniek, regie en het koor.
Oorsprong onbekend
Het is onbekend hoe lang de toneelstichting van Sint Nyk nu echt bestaat. Bestuurslid Steven Lageveen vermoedt dat de oorsprong van de vereniging bij de katholieke gemeenschap ligt. ,,Der wurdt al hiel lang toaniel spile yn Sint Nyk. Mar hoe lang dat krekt is, dat wit gjin ien”, zegt Steven Lageveen. De eerste registratie dateert van vijftig jaar geleden bij de vastlegging door notaris Mulder in Langweer. Piet Zeilstra, Clara Agricola, Ale Leenstra en Hiel Kamsma zetten hun handtekening onder de papieren en maakten daarmee de stichting officieel.
(Foto: De Zakenman)