BOORNZWAAG – Het Watersportpark Scharsterrijn in Boornzwaag viert dit jaar het 55-jarig bestaan. Het park is op 8 september 1966 opgericht, maar kon door corona vorig jaar het jubileum niet vieren.
,,Aan de structuur van het park is in die 55 jaar niets veranderd”, zegt technisch bestuurslid Rob Belt van vereniging Vakantiepark Scharsterrijn, ,,Het was een weiland en projectontwikkelaar Zorab begon hier met huisjespark De Woudfennen aan het water. De camping voor vaste plaatsen is hier doorgetrokken. Het plan is in 1966 uitgegraven en eigenlijk is daar vanaf die tijd niets aan veranderd.”
,,De kavels werden op watersportbeurzen aan de man gebracht”, zegt Jan Bootsma. Per kavel betaalde de koper destijds tussen de drie- en zesduizend gulden. De hoeken van het plan waren het meest in trek. Het park is van buiten naar binnen verkocht. Rob Belt: ,,Maar als je nu aan de mensen zou vragen wat het mooiste plekje is, dan is dat altijd hun eigen.”
Schaarste
Op dit moment telt het park 294 kavels. Deze zijn in bezit van 220 leden. ,,Een aantal leden hebben twee of soms drie kavels bij elkaar getrokken.” Dat is volgens Belt nog steeds de trend: buren kopen bij vertrek van de ander de kavel op.
Tegenwoordig is er een schaarste qua recreatieplekken. Dat is ook op het watersportpark in Boornzwaag te merken. Voorheen was er een lijst met 10 tot 12 kavels in de verkoop. De afgelopen twee jaar was er geen lijst, maar werden de kavels direct verkocht. Door de schaarste zijn de prijzen ook behoorlijk gestegen parallel aan de huizenmarkt. Dat mensen bereid zijn om dit van hun eigen geld te betalen, vindt terreinbeheerder Jan Bootsma het grootste compliment dat hij kan krijgen. ,,Mensen willen in het park investeren, omdat ze vertrouwen in ons hebben. Bij commerciële parken zie je dat de vaste plaatsen bij het wisselen van eigenaar verdwijnen. Hier is dat niet zo. Wij zijn niet commercieel.”
Vereniging
Watersportpark Scharsterrijn is sinds de oprichting een coöperatieve vereniging. De leden dragen samen zorg voor het park, zoals het instandhouden en onderhoud van de infrastructuur. De infrastructuur is continu aan verandering toe. Jan Bootsma geeft een voorbeeld. ,,Vroeger maakten mensen gebruik van 6 ampère. Nu is de huidige 25 ampère al krap. Mensen hebben een elektrische auto, nemen een elektrische kookplaat.”
Jan Bootsma beheert sinds 2014 het terrein en woont in het huis aan de voorkant. Hij is verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud aan de gemeenschappelijke voorzieningen, zoals de speeltuin, de sporttoestellen, containerplaats, het toiletgebouw en de groenvoorziening.
De orde en netheid van het park zijn voor Bootsma een belangrijk punt. ,,Misschien zijn voor sommige mensen de regels wat overdreven, maar het werkt wel. We hebben een streng en uitgebreid huishoudelijk reglement. Dat maakt het park zoals het nu is. Mijn hobby is het netjes houden van het vakantiepark. Je wilt mensen namelijk het gevoel geven van rust en ontspanning op het moment dat ze de slagboom onderdoor gaan.”
Technisch bestuurslid Rob Belt benadrukt dat het park van grote waarde voor de regio is. De Houtvaartweg is goed voor 1.200 recreanten per jaar. ,,Dat is meer dan Langweer aan inwoners telt. Bijna alle onderhoud van de chalets wordt door lokale ondernemers uitgevoerd. De kinderen van de eigenaren van de chalets hebben vakantiebaantjes in de omgeving en ze zijn allemaal watersporters. Wij voegen wel iets aan de omgeving toe.”
Acht weken per jaar is het ook voor de kinderen van Bootsma prachtig wonen op het park. In de zomervakantie is er veel jeugd op het park. De drukke periode vindt ook Bootsma een mooie tijd. ,,Maar aan het eind van de zomer kijk ik uit naar de laatste week van oktober, de gezamenlijke klusweek. Daarna gaan we de rustperiode in. Aan het begin vind ik dat heerlijk. al duurt dat ook niet lang. In december verlang ik alweer naar mei”, lacht Bootsma.
Het jubileumfeest is alleen voor leden van het park en wordt in augustus gevierd met een Bingo, vrijmarkt en (water)speeltoestellen.
Laatste kavel in 1969
De 88-jarige mevrouw Breman kocht heeft in 1969 de laatst beschikbare kavel op Vakantiepark Scharsterrijn. ,,De broer van mijn man hoorde dat hier kavels te koop waren en attendeerde ons erop. Hij kocht het op-een-na laatste perceel en wij het laatste. Het kostte destijds 5.000 gulden.” De familie Breman had een eigen winkel en wilde niet te ver reizen. Daarbij was de locatie ook geschikt voor de kinderen: zij konden zeilen op de Friese wateren.
De familie Breman kocht later het perceel van de buurman erbij voor 7500 gulden. Nu telt het terrein drie kavels. De zoon en dochter hebben inmiddels ook eigen een plek op het watersportpark. Mevrouw Breman geniet nog altijd volop van haar chalet. ,,Thuis zit ik veel binnen. Hier ben ik elke dag buiten en dat vind ik heerlijk. Ik verkoop voorlopig nog niets.”
(Foto's: De Zakenman)