SINT NICOLAASGA - Martin Zingel van De Oase in Follega geeft vanaf februari 2023 weerbaarheidstrainingen voor kinderen, jongeren en volwassenen in de gymnastiekzaal in Sint Nicolaasga. ,,Je leert te vechten om niet te hoeven vechten.”
,,Als je weet hoe je je moet verdedigen en zelfvertrouwen uitstraalt, heb je dit veel minder nodig. Je wint niks door iemand te slaan,” zegt martial arts-trainer Martin Zingel, ,,De voordelen van de sport, naast jezelf te kunnen verdedigen zijn groter dan alleen het opdoen van een betere conditie. De martial arts vergroten het zelfrespect, doorzettingsvermogen, zelfdiscipline, assertiviteit en het herkennen van je eigen emoties. ,,Kinderen en jongeren leren nee te zeggen en voor zichzelf op te komen. Je leert weerstand te bieden tegen negatief gedrag van anderen.”
Zingel heeft zelf meerdere zwarte banden in onder andere hapkido, jiujitsu, judo en taekwondo. De leraar krijgt zelf ook nog steeds les. ,,Ik train om mijzelf te blijven ontwikkelen.” In Nederland beoefenen een kleine drieduizend mensen hapkido. De sport is in het Noorden van het land klein; In het zuiden en midden van het land zijn er meer ‘Hapkidoka’, beoefenaars van de sport. ,,De sport is heel breed. Het heeft aspecten van het Koreaanse taekwondo, het Japanse aikido, onderdelen van jiujitsu en judo. Het is niet alleen trappen en stoten, maar ook gebruik maken van de kracht en snelheid van de tegenstander.”
Martin Zingel geeft al ruim 35 jaar les in de martial arts. Sporten is sowieso goed voor jongeren, is hij van mening. ,,Het maakt weinig verschil of ze bijvoorbeeld voetballen, zwemmen of paardrijden. Je ziet dat kinderen zich gaandeweg ontwikkelen. Ze krijgen meer zelfvertrouwen, doorzettingsvermogen en zelfrespect. Dat laatste is heel belangrijk, zeker op de langere termijn. Je leert in de martial arts hoe je elkaar helpt. Het is dan wel een individuele sport, maar je bent samen aan het sporten.”
De jongeren van de therapeutische zorginstelling De Oase in Follega krijgen sinds 2005 les in verschillende martial arts. ,,Deze sport werkt positief op jongeren, daarom zijn we dat ook op de Oase gaan doen. Voor jongeren met onder andere ADHD, PDD-NOS en autisme, gaat het niet altijd even goed in grote groepen. In kleinere groepjes kun je ze meer zelfvertrouwen en aandacht geven en ontwikkelen ze zich vaak beter.”
Het sporten maakt voor jongeren vaak een wereld van verschil. Dat zien ook de medewerkers van De Oase. ,,Jongeren komen als een stil muisje binnen en bloeien gaandeweg helemaal op”, zegt coördinator Zorg Jurian de Graaf uit IJlst. De Graaf heeft zelf meegedaan aan wedstrijden en werd een aantal jaar geleden tweede van Europa. ,,De martial arts maken wel verschil. Het zijn juist de mensen die stiller zijn, die graag deze sport beoefenen. Een ego past niet op de mat.”
Martin Zingel is de voorzitter voor de internationale Martial Arts Hall of Fame. Op het tweejaarlijkse evenement zet de organisatie een sporter of vereniging in het zonnetje. Tachtig mensen kunnen hiervoor worden genomineerd. ,,Het is een soort gala. De ‘gewone’ sporters doen daaraan mee, maar ook het G-Taekwondo-team uit Nederland, datin Amerika wereldkampioen werd, is hier in Follega een keer gehuldigd. Je hoeft geen zwarte band of een hoge dan-graad te hebben om in het zonnetje gezet te worden.”
Op het evenement dat iedere keer ergens anders gehouden wordt, geven meer dan dertig grootmeesters uit onder andere Amerika, Korea, Australië en Nederland les, waaraan iedereen mee kan doen. Alle soorten martial arts komen hier samen, zoals aikido, judo en jiujitsu. ,,Mensen kunnen verschillende workshops in allerlei soorten martial arts volgen. Zo verbreed je je eigen sport en kennis ook. Je ontdekt zo bijvoorbeeld hapkido of karate. Ik heb zelf geen voorkeur. De sport is voor mij een uitgegroeide hobby. Er is ook niet een martial arts, die ik het leukste vind. Ik vind alles mooi.”
Het kijken naar een vechtsport kan de moed in de schoenen laten zakken. De sporters die de sport al jaren beoefenen, vliegen moeiteloos door de lucht. ,,Hoe moeilijkere technieken je ziet, des te meer je kan worden wordt afgeschrikt. Je denkt dat je dat nooit kunt leren. De lessen in Sint Nicolaasga beginnen daarom klein. Je begint met de basis: een witte band. Stap voor stap groeien de ontwikkeling en het enthousiasme. Dan krijg je a een examenmet bijvoorbeeld gele slip of gele band als beloning. Zo kun je dat opbouwen. Op recreatief gebied kun je lekker trainen. Kinderen en volwassenen die meer willen, kunnen aan wedstrijden meedoen.”
Vanaf 2 februari worden elke donderdag van 18.15 uur tot 19.15 uur in Sint Nicolaasga cursussen zelfverdediging in de gymzaal aan de Kerklaan 76 in Sint Nicolaasga gegeven. De eerste maand is gratis. Opgeven kan via 06-54325285 of via www.deoase.info.
Over De Oase
Therapeutische zorginstelling De Oase in Follega is in 2005 opgericht door Martin Zingel. In De Oase worden jongeren tussen de tien en achttien jaar oud opgevangen. De Oase was tot zeven jaar geleden enkel een vakantie- en weekendverblijf voor kinderen en jongeren met een beperking. Nu wonen er zestien jongeren op de boerderij.