SINT NICOLAASGA – De Allegorische Optocht heeft door het slechte weer rondom Sint Nicolaasga iets minder bezoekers getrokken dan voorgaande jaren. Voorzitter Peter de Jong van de organiserende Vereniging Van Volksvermaken kon niet anders dan tevreden zijn. ,,De optocht wie prachtich, it nivo hiel heech en der wiene gjin nimmenswurdige problemen.” Een impressie van de 65ste 'eerste donderdag van september'.
Gespannen wordt de ene na de andere smartphone uit de broekzak gehaald. De Sint Nyksters op straat smoezen. 'Net bêst. Sonde', is de reactie twintig minuten voor aanvang van de optocht. De paraplu's worden van binnen gehaald, terwijl de wagenbouwers de watergevoelige delen van de praalwagen op het allerlaatste moment met een stuk plastic beschermen. 'We binne net fan sûker.'
De eerste druppen vormen de aankondiging van een flinke stortbui. De radarbeelden worden echter met de minuut gunstiger. De blauwe pieken vlakken af naar mate het startschot van de optocht nadert. Op het moment dat de eerste wagens zich in gang zetten, is het droog en vangt het publiek zelfs nog een glimp van de zon. Oud-burgemeester Bert Kuiper is iets verlaat en kijkt verwonderd naar de lucht. ,,In Langweer komt het momenteel met bakken uit de hemel.”
Op straat is het weer in eerste instantie het gespreksonderwerp. ,,Sjoch no, it kloppet wat se altiten sizze. Us leave hear is in Sint Nykster, al hat der mei dy reinbui wol efkes blike litten dat hy de baas is.” Een enkeling houdt er een andere lezing op na. ,,Us leave hear hat in stazjêr in tsjinst en hat dy krekt op tiid te plak wezen.”
Al vlot gaat het het gesprek over de praalwagens die langs het publiek trekken. Het hoge niveau en de originaliteit van de kleine wagens valt meteen op. Met de instroom van goede wagenbouwers in de toekomst lijkt het wel snor te zitten. Kosten noch moeite zijn door de jeugd gespaard om goed voor de dag te komen. Maar liefst acht kleine 'wagens' zijn er te bewonderen. Uiteindelijk krijgt 'De schippers van de beer' zowel de publieks- als de juryprijs. Hille en Ilse van Stalen, Sanne en Tess Haven en Aron en Lucianne de Vries hebben al de hele dag een glimlach van oor tot oor, terwijl hun nagebouwde sleepboot op een rotsblok strandt.
De 'grote' bouwers staan tijdens de 65ste optocht vooral stil bij de geschiedenis. Buurtvereniging Bouwen Houtring heeft vermoedelijk weerzinwekkende zoektermen gebruikt om op haar inspiratiebron Wikipedia uit te komen bij de 'zwarte dood'. Veel positiever dan een grote pestepidemie is het gezelschapsspel monopolie. De Beuk maakte een impressie van het bordspel, dat inmiddels al tachtig jaar wordt gespeeld. Monopolie zou je bijna een ritueel kunnen noemen, al past het totaal niet in het beeld dat De Gaastweg daar van heeft. Gebaren, klanken, dansen, hoofdtooien, maskers. De verscheidenheid op de wagen brengt de jury er in ieder geval toe om deze wagen te belonen met de eerste prijs.
Niet de muziek maar vooral de geur van op de grill gebakken hamburgers trekt de aandacht van het publiek naar 'American Retro Diner', de wagen van De Heide. Vooral 's avonds als de rook van de grill in de straatverlichting zichtbaar wordt, is het voor de mensen duidelijk dat er niet sprake is van toneelspel, maar dat er echt iemand heerlijk aan het bakken is. Voor velen de geur die herinnert aan een tijd van een bodempje leggen voor het stappen. Misschien zelfs wel voor carnaval in Sint Nyk. De leerlingen van It Klimmerblêd zullen zich de vroegere carnavalsvereniging Hakketakkers wel niet herinneren, toch beelden zij die tijd mooi uit.
Van carnaval is het een kleine stap naar Rio de Janeiro, de Braziliaanse stad die verder nog bekend staat om de samba, de Copacabana, voetbal, maar ook het armoedige leven in de favela's. Het thema spreekt aan, getuige ook de publieksprijs die De Grietman in ontvangst mag nemen. Op het moment dat Peter de Jong de grote beker overhandigt, ontstaat er een explosie aan vreugde onder het standbeeld op de Corcovado van 'Christus de Verlosser'.
KPJ laat zich inspireren door het stripboek 'Asterix en Obelix missie cleopatrae'. De megalomanie heeft zich niet alleen meester gemaakt van de Sint Nykster jongeren, ook de kinderen van De Paedwizer zijn er door aangestoken. Alleen hebben zij zich onder schooltijd in de Thora verdiept en daar is uiteindelijk de toren van Babel als idee uitgerold.
Van de warmte in Babylonië zijn we al snel terug in het frisse Sint Nyk. Waar er zelfs een schare toeschouwers de winterjas heeft aangetrokken, zijn de figuranten op de wagen van WWES vooral schaars gekleed. Perfect voor het thema 'Lady Gaga', maar brrr.... wat zullen de meiden en jongens het koud hebben. Dan heeft prinses Rapunzel het een stuk beter voor elkaar, bovenin de hoge toren van De Fûgeldobbe met de lange haren die ze om het verkleunde lichaam kan slaan. De speeldoos van Oan 't Spoar sluit de rij. Op een zolder gevonden, maar de deuntjes hebben door het stof een randje van metalrock gekregen.
De creativiteit van de wagenbouwers kent geen grenzen. Gelukkig heeft iedereen het voor elkaar gekregen om op tijd een geschikte bouwlocatie te vinden. Het dertiende lustrum krijgt daardoor een ongekend hoog niveau en een enorme veelzijdigheid.
(Foto's: De Zakenman)