SINT NICOLAASGA - De passie voor stamboomonderzoek is voor Sint Nykster Corry Homma aanleiding om in de familiegeschiedenis van voormalig Doniawerstal te duiken. Doel is om niet alleen de statische gegevens van de bewoners in kaart te brengen, maar uiteindelijk ook de mooie verhalen boven water te krijgen. Wellicht met een website, archief en een boek tot resultaat. ,,Dat is altijd een grote droom voor mij geweest".
Homma heeft met haar stamboomonderzoek gegevens van de eigen familie en die van haar man tot diep in de vijftiende eeuw gevonden. Uren achter de computer, pluizen in archieven en afstruinen begraafplaatsen. Een verslaving, geeft ze zelf toe. ,,Genealogisch onderzoek stopt nooit. Er wordt altijd wel weer iemand geboren, je vindt iedere keer wel weer een persoon die je nog niet onderzocht hebt."
Toch zoekt ze nu een andere uitdaging. ,,Tijdens het onderzoek naar de familie van mijn man kwam ik erachter dat zijn voorouders voornamelijk uit de voormalige gemeente Doniawerstal afkomstig zijn. Aangezien ik niet alleen in de mannelijke lijn werk, maar ook geïnteresseerd ben in de vrouwen, kom je vanzelf in aanraking met andere familienamen zoals Altenburg, Agricola, Drijfhout, Hoekstra, Van der Leest, Werkman, De Wolff, noem maar op. Het begon mij op te vallen dat deze familienamen nog steeds voorkomen in Sint Nyk en omgeving".
De interesse in de gegevens en de verhalen in Doniawerstal heeft haar gemotiveerd om de families in kaart te brengen. ,,De 'statische' zaken als geboorte, huwelijk en overlijden, zijn tot een bepaalde periode wel bij de gemeente of in de archieven te vinden. Alleen wil ik meer dan dat. Ik wil weten wat iemand in het dagelijks leven deed, wat zijn of haar gevoelens en gedachten waren. Natuurlijk zal ik nooit alles van een persoon te weten kunnen komen, maar ik kan wel mijn best doen".
De ene dag zal Homma achter de computer gaan zitten, terwijl ze de andere dag op pad gaat. ,,Voor dit project ben ik begonnen met het indexeren van de begraafplaatsen van Sint Nyk. De andere dorpen moeten nog. De personen heb ik allemaal ingevoerd in een computerbestand. Vervolgens probeer ik van al deze personen te achterhalen waar ze geboren zijn, wie hun ouders waren, met wie ze getrouwd waren, of ze kinderen hebben gekregen, wat hun beroep was, enzovoort. Alles wat ik maar kan vinden, wordt genoteerd in dat computerprogramma. Hiervoor duik ik bijvoorbeeld in oude kranten of in de archieven. Hoe meer ik vind, hoe meer een persoon voor mij gaat 'leven'".
Uiteindelijk wil Homma de resultaten van haar zoektocht voor het grote publiek beschikbaar stellen. ,,Een website is tegenwoordig de meest makkelijke manier om gegevens te publiceren en inzichtelijk te maken. Het leukste van onderzoeken is om je vondsten met anderen te kunnen delen. Een boek schrijven is altijd al een grote droom van mij geweest. En dan het liefst een boek over waargebeurde verhalen. Hopelijk levert dit project genoeg mooie verhalen op om in boekvorm te laten verschijnen".
De inwoonster van Sint Nyk roept ook de hulp in van anderen. ,,Iedereen kent wel verhalen over mensen uit het dorp van vroeger. Elke plaats had wel een 'dorpsgek' of een dappere veldwachter. Ik woon zelf nog maar zeven jaar in Sint Nyk en ik ken deze verhalen nog niet. Sommigen wel. Bijvoorbeeld over Freerk Kuperus, ofwel Freerk Smid, maar van hem weet ik bijvoorbeeld niet wie zijn ouders waren en ik kan ik hem dus niet koppelen aan zijn voorouders. Ook bezit ik niet een foto van hem. Daarom zou ik het geweldig vinden als mensen mij willen helpen met documenten en verhalen".
Op dit moment werkt Corry Homma alleen, maar ze sluit een samenwerking niet uit. ,,En misschien zijn er al wel meer mensen bezig met de geschiedenis van Doniawerstal, of een stukje daarvan, maar weten wij dat niet van elkaar." Ze gaat uit van vele jaren werk, ook omdat de geneaologische put vaak onuitputbaar is. ,,Ik wil in ieder geval eerst een aantal verhalen klaar hebben voordat er een website wordt gemaakt".
Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met Corry Homma via .
(Foto boven: De Zakenman/Archieffoto's: De Zakenman en Persbureau Noordoost)