De rooms-katholieke kerk in Sint Nicolaasga is 's avonds en 's nachts verlicht.FOTO: Alex J. de HaanHome-page: http://www.noordoost.nlE-mail: persbureau@noordoost.nl(c) Persbureau Noordoost/Heerenveentel: 0513-626999 fax: 0513-623253mobiel: 0654-727.557

190516mevr wiarda 100 jaar 2De recreatiezaal van zorgcentrum Doniahiem in Sint Nicolaasga was donderdagochtend afgeladen vol vanwege een bijzonder verjaardag. Bewoners, personeel, familie en vrienden kwamen op bezoek bij Martsje Wiarda-de Vries, die haar honderdste geboortedag vierde. Tot aan haar 96ste woonde ze nog zelfstandig in Joure.

De altijd fleurige en opgewekt Martsje Wiarda werd donderdagmorgen door velen de hand geschud. Loco-burgemeester Johannes van der Pal van gemeente De Fryske Marren kwam naar Sint Nyk met een bloemetje en een afschrift van haar geboorteakte. Namens het gemeentyebestuur bracht hij de felicitaties over.

Het lange leven van Martsje Wiarda begon in Ypecolsga, waar haar ouders een melkveehouderij hadden en ook paarden hielden. Ze komt uit een gezin van vijf kinderen. De ontmoeting met de liefde van haar leven Hyltsje Wiarda op een bruiloft in Hommerts resulteerde in 1938 in een huwelijk met hem. Samen werkten ze op de boerderij, maar toen haar man in de Tweede Wereldoorlog in dienst moest, deed ze het werk alleen. Hyltsje Wiarda overleed op 52-jarige leeftijd. Martsje bleef achter met haar twee dochters. Haar zoons studeerden toen al.  Zelf ging ze  op latere leeftijd ook aan de studie en werd op haar 55ste verjaardag directeur van het Zwaluwnest in Sneek een instelling voor lichamelijke en verstandelijk gehandicapten. Na het overlijden van haar dochter Afke, die  het syndroom van Down had, schreef Martsje Wiarda een boekje "Sinnestrieltje" over het leven van haar dochter.

 In Doniahiem heeft de eeuweling het zeer naar de zin. Lichamelijk zou het allemaal wat beter kunnen, maar ze volgt alle nieuws en activiteiten om haar heen nog als de beste. 

 

 

190516mevr wiarda 100 jaar 1

Elke vrijdagmiddag het laatste nieuws in de mailbox?