De rooms-katholieke kerk in Sint Nicolaasga is 's avonds en 's nachts verlicht.FOTO: Alex J. de HaanHome-page: http://www.noordoost.nlE-mail: persbureau@noordoost.nl(c) Persbureau Noordoost/Heerenveentel: 0513-626999 fax: 0513-623253mobiel: 0654-727.557

16040867 TovertafelMet een crowdfundingactie hoopt verzorger Ria Witteveen van Doniahiem genoeg geld bij elkaar te krijgen om een Tovertafel voor de kleinschalige woonvorm Us Hiem in het zorgcentrum aan te schaffen.

Stichting Woudsend subsidieert de eerste drieduizend euro. De rest van het bedrag, zo'n 3.500 euro, hoopt de initiatiefneemster via giften bij elkaar te krijgen. ,,De Tovertafel is een kastje dat in of aan het plafond hangt boven de tafel waar de bewoners zitten", legt Ria Witteveen uit, ,,Het werkt met lichtprojecties die de bewoners uitnodigen om met het spel mee te doen. Er zijn ongeveer acht verschillende spellen met bijvoorbeeld gezegden of het aanraken van bloemen. Het mooie van dit systeem is dat je het individueel kunt doen of met de gehele groep bewoners van het kleinschalig wonen."

De Cornelia Hoeve, de locatie van zorggroep Hof en Hiem in Eastergea, heeft al zo'n Tovertafel. Volgens Witteveen stimuleert de methode de ouderen met dementie in zowel fysieke als sociale interactie. ,,De Tovertafel nodigt bewoners uit om mee te doen aan een activiteit en we weten allemaal dat juist bewegen erg belangrijk is. Behalve dat er plezier aan beleeft, wordt men er ook actiever van."

De Tovertafel is in de ogen van Witteveen een toegevoegde waarde in de zorg aan de dementerende bewoners van de kleinschalige woonvorm. ,,Zij gaan vaak niet meer naar de activiteiten die in Doniahiem plaatsvinden, omdat dit vaak te druk is. Door de Tovertafel binnen het kleinschalig wonen te halen, kun je toch een activiteit in de woonvorm doen. Natuurlijk is dit maar een onderdeel van activiteiten, maar wel één met veel mogelijkheden en voor een ieder toepasbaar."

Eventuele donaties kunnen via een speciale website worden aangemeld. Bij giften tot honderd euro wordt een bedankkaart verstuurd. Voor de donateurs die een bedrag tot vijfhonderd euro storten, wordt door de bewoners een speciale collage gemaakt. Voor de mensen die nog grotere bedragen storten ligt een dinerbon klaar voor het restaurant in Doniahiem.

(Foto: Noordoost.nl/De Tovertafel van de Cornelia Hoeve)

Elke vrijdagmiddag het laatste nieuws in de mailbox?