Herman Visser, ondernemer uit Tjerkgaast en initiatiefnemer van een drijvend zonnepark in Sint Nyk, was woensdagavond als inspreker uiterst kritisch op het beleid rond zonne-energie van gemeente De Fryske Marren. ,,Met kolen en gas wordt in Nederland stroom opgewekt zonder legeskosten. Echter, als ik ergens een zonnepark wil aanleggen, moeten er - zoals het nu is geregeld - wel leges voor duurzaam opgewekte stroom worden betaald. Dit is natuurlijk te gek voor woorden."
In de commissie ruimte behandelde de gemeenteraad woensdagavond een memo over het Beleidskader Sinnefjilden. Het college hoopte input te krijgen over de kaders voor de opwekking van zonne-energie. Herman Visser besloot, gezien zijn initiatief voor een drijvend zonnepark op het water aan de rand bedrijventerrein Slotmolen, om vooraf zijn zegje te doen. Hij juicht de bredere mogelijkheden voor het opwekken van zonne-energie toe, maar sprak zijn verwondering uit dat er op het financiële gedeelte niet meteen spijkers met koppen worden geslagen.
Visser vindt dat De Fryske Marren een voorbeeld moet stellen aan Tytsjerksteradiel en Heerenveen, waar met een actief legesbeleid de opwekking van duurzame stroom wel wordt gestimuleerd. ,,De zeer hoge bouwleges staan nu niet in verhouding tot de door de gemeente te maken kosten", stipt hij aan. Zijn voorstel aan de raad was om meteen ook het legesbeleid mee te nemen bij de behandeling van het beleidskader voor zonnevelden. Ook uit de gemeenteraad kwamen woensdagavond ook geluiden om de leges mee te nemen in de uitgangspunten van het beleid.
In principe was het college van burgemeester en wethouders dit niet van plan. Wel overweegt het gemeentebestuur om de leges voor zonneparken onder de loep te nemen. Volgens wethouder Durk Durksz is het echter niet gebruikelijk om aparte beleidskaders voor leges vast te stellen. Uitzonderingen worden wat hem betreft in de speciale legesverordening meegenomen. ,,Dy diskusje fynt by de behandeling fan dy feroardening plak."