De rooms-katholieke kerk in Sint Nicolaasga is 's avonds en 's nachts verlicht.FOTO: Alex J. de HaanHome-page: http://www.noordoost.nlE-mail: persbureau@noordoost.nl(c) Persbureau Noordoost/Heerenveentel: 0513-626999 fax: 0513-623253mobiel: 0654-727.557

2020 Sint Nyk van boven regenboogJeugdketen in De Fryske Marren zijn een plek voor jongeren om elkaar, dichtbij huis, te ontmoeten en nieuwe vrienden te maken. Dat blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau ZorgfocuZ. Aan het onderzoek deden 266 jongeren en 524 ouders en inwoners mee.

In gemeente De Fryske Marren hebben 266 jongeren in de leeftijd van 12 tot en met 25 jaar aan het onderzoek meegedaan. In het verspreidingsgebied van DeSintNykster.nl zijn 9 jongeren uit Idskenhuizen, 1 uit Ouwster-Nijega, 2 uit Ouwsterhaule, 8 uit Sint Nicolaasga en 3 uit Tjerkgaast.

Van alle jongeren in de gemeente heeft 53 procent (132 jongeren) weleens een jeugdkeet bezocht. Het merendeel is via bekenden met de keet in aanraking gekomen. Van alle deelnemers vindt 76 procent het belangrijk dat er een jeugdkeet in de buurt is. Toch weet een groot deel (54 mensen) niet wat een jeugdkeet is of ‘heeft er niets mee’. Ook geven de deelnemers aan dat er bij jeugdketen vervelende situaties kunnen ontstaan door gebrek aan controle. Voorbeelden zoals comazuipen en het stimuleren van alcoholgebruik worden genoemd.

Sociaal
Het grootste deel van de deelnemers (178 personen) vindt de keet gezellig, leuk en sociaal. Het is goed voor het onderhouden van de sociale contact, vooral als vrienden op andere scholen zitten. Ook komt naar voren dat de keet een droge en veilige plek is om te zitten. Andere mensen hebben geen overlast van de jongeren die anders op straat zouden hangen.

Ouders
Ook 524 ouders en inwoners uit De Fryske Marren hebben de enquête ingevuld: Idskenhuizen (3), Langweer (10), Scharsterbrug (8), Sint Nicolaasga (32) en Tjerkgaast (7). Van alle ouders en inwoners in de gemeente zijn 198 mensen bekend met een keet. Vijf procent heeft zelf een keet op het terrein. Negen deelnemers beheerder van de jeugdkeet.

Overlast
Overlast wordt nauwelijks ervaren: 96 procent (504 deelnemers) zegt geen tot weinig overlast te ervaren. Slechts 1 procent ervaart heel veel overlast van een keet. Geluidsoverlast wordt het vaakst genoemd, 31 keer. 92 inwoners vinden de jeugdkeet onbelangrijk. Het merendeel vindt alcohol een groot probleem. De deelnemers geven aan dat er ook andere plekken zijn waar de jeugd naartoe kan zoals bij elkaar thuis, in de horeca of sportvereniging. In de keet is volgens de deelnemers geen controle op roken en alcohol- of drugsgebruik.

Ontwikkeling
79 procent van de deelnemers (419) vindt het juist wel het belangrijk dat jongeren naar een jeugdkeet in hun woonplaats kunnen gaan. Jongeren kunnen dichtbij huis elkaar ontmoeten en zwerven niet op straat. De keet biedt een plek om te praten, ontspannen, sociale ontwikkeling en het gevoel van ergens bij te horen. 28 procent van de deelnemers heeft een of meerdere kinderen tussen de 12 en 25 jaar oud. Een derde van de kinderen (133) komt weleens bij een jeugdkeet. Een redelijk aantal ouders is blij dat hun kind niet naar een keet gaat. Zij geven aan dat zij niet precies weten wat er binnen een jeugdkeet gebeurt en uitten zorgen over brandveiligheid en alcohol- en drugsgebruik.

Beleid
Het onderzoek wordt door gemeente De Fryske Marren gebruikt om een pilot te starten. Daarin moet een samenwerking zijn met de gemeente, keeteigenaren, jongeren, ouders en maatschappelijke partners. Vanuit de pilot wordt een hokken- en ketenbeleid geschreven. De ondervraagden vanuit het behoefte- en ervaringsonderzoek, die hebben aangegeven te willen meedenken, worden hiervoor benaderd.

(Foto: archief De Zakenman)

Elke vrijdagmiddag het laatste nieuws in de mailbox?

Advertenties