De rooms-katholieke kerk in Sint Nicolaasga is 's avonds en 's nachts verlicht.FOTO: Alex J. de HaanHome-page: http://www.noordoost.nlE-mail: persbureau@noordoost.nl(c) Persbureau Noordoost/Heerenveentel: 0513-626999 fax: 0513-623253mobiel: 0654-727.557

Heerenveen - Acht jonge hoogstamappelbomen van verschillende oude rassen staan voortaan in de Le Roy-tuinen in Heerenveen. Het vijftigjarig bestaan van de ;één  kilometer lange en twintig meter brede groenstrook was aanleiding voor de feestelijke plantdag. Het plantsoen ligt vol met bouwsels van trottoirtegels, straatklinkers en stoepbanden. Wekelijks werkt een groep vrijwilligers aan de bouw ervan. Tonnen aan puin krijgen ze door de handen. De tuin is vernoemd naar Louis le Roy (1924-2012) uit Oranjewoud, die ook de grondlegger is van de Ecokathedraal in Mildam. Daar staan nog grotere bouwwerken, die zonder gebruik van cement steen voor steen zijn gestapeld. Aan de kop van de tuin in Heerenveen werken vrijwilligers aan een dorpstheater, waar de meest uiteenlopende voorstellingen worden gegeven.Op de foto bekijken voorzitter Nynke Zijlstra (r) en Frits Doornenbal van de stichting Fruit yn Fryslân de jonge appelbomen.In Friesland bevindt zich de grootste verzameling oude appelrassen. De krant Trouw maakte een reportage. De verslaggever bezocht appelboomgaard van de stichting Fruit yn Fryslân in Sint Nicolaasga en sprak met voorzitter Nynke Zijlstra (40) en secretaris Frits Doornendal (78).

Fruit yn Fryslân heeft de grootste verzameling oude appelrassen van Nederland. 240 verschillende vergaarden Zijlstra en Doornenbal er tot nu toe. Van elk ras staat in de Friese boomgaard één exemplaar.

Lees het hele verhaal in Trouw van donderdag 23 september

(Foto: archief Frits Doornenbal en Nynke Zijlstra/Persbureau Noordoost)

Elke vrijdagmiddag het laatste nieuws in de mailbox?

Advertenties