De rooms-katholieke kerk in Sint Nicolaasga is 's avonds en 's nachts verlicht.FOTO: Alex J. de HaanHome-page: http://www.noordoost.nlE-mail: persbureau@noordoost.nl(c) Persbureau Noordoost/Heerenveentel: 0513-626999 fax: 0513-623253mobiel: 0654-727.557

bomenLammert Homma uit Sint Nicolaasga (rechts op de foto) heeft ongeveer tweehonderd eikenzaailingen weggegeven voor de bomenoogst. De bomen worden over veertig locaties in Friesland opnieuw uitgeplant.

Omdat de kleine eikjes op deze plek geen kans maken, wordt een deel aan particulieren weggegeven. Een aantal zaailingen wordt in Oudega (SWF) opgekweekt.

,,Van tevoren hebben wij een brede oproep gedaan aan iedereen die een oogstlocatie ter beschikking heeft”, zegt woordvoerder Rixt Dantuma van Friese Milieu Federatie, ,,Eens in de zoveel tijd kiezen wij daar een paar locaties van uit.”

De bomenoogst is onderdeel van een actie van Plan Boom Fryslân en Meer Bomen Nu. Zij werken samen om meer bomen te planten tegen snelle klimaatverandering en voor het herstel van de biodiversiteit in het Friese landschap.

Plan Boom wil 10 miljoen bomen in heel Nederland laten planten. In Fryslân streven de Friese Milieu Federatie (FMF) en Landschapsbeheer Friesland (LBF) naar minstens 700.000 in de periode 2020-2023. Iedereen kan met de actie een ‘boompje’ bijdragen: particuliere grondeigenaren, gemeenten en burgers met een eigen erf of tuin. Elke geplante boom wordt meegeteld in de nationale bomenteller van Plan Boom, die te vinden is op de website www.planboom.nl.

(Foto's: De Zakenman)

11022022 bomen lammert homma

Elke vrijdagmiddag het laatste nieuws in de mailbox?