De rooms-katholieke kerk in Sint Nicolaasga is 's avonds en 's nachts verlicht.FOTO: Alex J. de HaanHome-page: http://www.noordoost.nlE-mail: persbureau@noordoost.nl(c) Persbureau Noordoost/Heerenveentel: 0513-626999 fax: 0513-623253mobiel: 0654-727.557

220526 SintNyk dauwtrappen potje liggendMet een groep “vroege vogels” is Yenny Miedema uit Sint Nicolaasga op de ochtend van Hemelvaartsdag in de Vegelinbossen gaan dauwtrappen. Volgens de traditie deden ze dat op blote voeten en net vòòr zonsopgang. Rond 4.44 uur wandelde het gezelschap die kant op, zoals ,,de Germanen in voorchristelijke jaren naar heilige bossen trokken om daar hun voorvaderen te vereren’’, aldus Miedema.

,,Volgens de traditie fris je jezelf op, door op je blote voeten in het gras te lopen, zingen en dansen. Net voor zonsopgang wordt het gras bedekt met dauwdruppels. Ook bloemen en struiken zijn vaak rijkelijk versierd met druppels. Dat is het dauwtrappen. Eerst voorzichtig aftastend, later wennend aan de frisse blubberige ondergrond.’’

Bij de Amazonasvijver konden de dauwtrappers hun voeten in het water onderdompelen en de zon zien opkomen. Ze kregen daar uitleg over het woord ‘hemelvaren’. In Overijssel wordt dauwtrappen ook wel hemelvaren genoemd, een synoniem voor afscheid nemen, iemand missen, er niet meer zijn. Alle dauwtrappers kregen een kaarsje, waarvoor een mooi plekje werd gezocht, zodat ze een moment stil konden staan bij dierbaren die ze hebben verloren.

Op de terugweg namen de deelnemers gevonden spullen uit de natuur mee en verzamelden ze die in een potje. Al mijmerend kon men bij de Amazonas vijver foto’s nemen, of ‘gewoon’ even staan om te genieten. Ter afsluiting was er voor de dauwtrappers een ontbijt en was er de mogelijkheid om nog even na te praten over deze bijzondere ochtend.

Foto's: Yenny Miedema

 

220526 SintNyk dauwtrappen gehurkt220526 SintNyk dauwtrappen kaarsje220526 SintNyk dauwtrappen potje

Elke vrijdagmiddag het laatste nieuws in de mailbox?