De rooms-katholieke kerk in Sint Nicolaasga is 's avonds en 's nachts verlicht.FOTO: Alex J. de HaanHome-page: http://www.noordoost.nlE-mail: persbureau@noordoost.nl(c) Persbureau Noordoost/Heerenveentel: 0513-626999 fax: 0513-623253mobiel: 0654-727.557

220810 LC knipsel skutsje HarmenBrouwerMet drie zeges kleurt debutant Harmen Brouwer het SKS-kampioenschap. Achter zijn brede glimlach schuilt een schipper die twijfelt aan zichzelf en anderen sterker maakt. Wie maandag de eerste seconden na het behalen van zijn derde zege in de SKS naar Harmen Brouwer keek, zag hoe ongeloof eruitziet. Hij sprong een gat in de lucht, rende over het skûtsje, omhelsde ieder bemanningslid en riep uit: ,,Hoe dan?!’’

In een paginagroot artikel laat de Leeuwarder Courant anderen over Harmen Brouwer aan het woord. Zijn vrouw Lieke, zwager Eildert Meeter en mem Aukje en heit Pieter Brouwer schetsen een portret van een soms heel rustige en dan weer vol enthousiaste schipper. Mem Aukje Brouwer: ,,Harmen syn krêft is dat hy minsken entûsjast meitsje kin. Guon meinimme.’’ Met dat vuur, de passie, z’n onschuldige blik en glimlach krijgt hij ook veel voor elkaar, zegt zijn vrouw Lieke, of komt hij ergens mee weg waar anderen niet mee weg zouden komen.

Achter de brede Brouwer-glimlach zien ouders Pieter en Aukje ook twijfel. Het is omdat hij het goed wil doen. Voor zichzelf, maar vooral voor anderen, voor de bemanning, voor het dorp Langweer. Hij stelt zich volledig ten dienste van het team. Hij legt zichzelf daarmee een enorme druk op. ,,En it kost in berch enerzjy. Hy soe wat mear oan himsels tinke moatte’’, zegt mem Aukje in het portret over haar zoon.

Het skûtsje van Langweer heeft inmiddels drie dagoverwinningen op zijn naam staan. Vandaag en morgen wordt er op het IJsselmeer bij Lemmer gezeil en komende vrijdag is de slotwedstrijd op de Snitsermar bij Sneek.

Meer op LC.nl

Elke vrijdagmiddag het laatste nieuws in de mailbox?