De rooms-katholieke kerk in Sint Nicolaasga is 's avonds en 's nachts verlicht.FOTO: Alex J. de HaanHome-page: http://www.noordoost.nlE-mail: persbureau@noordoost.nl(c) Persbureau Noordoost/Heerenveentel: 0513-626999 fax: 0513-623253mobiel: 0654-727.557

GroenGrijsbusBuschauffeur Piet Abma uit Tjerkgaast was deze week op stap met ruim dertig ouders en kinderen uit Súdwest-Fryslân, die niet zomaar op vakantie kunnen mochten. Op kosten van de gemeente maakten ze met de Groengrijs-bus een dagtripje naar Texel maken. Het Friesch Dagblad schrijft er dit jaar weer een verhaal over.

Abma las vorig jaar in het Friesch Dagblad dat ze vrijwilligers zochten om op de bus te zitten. ,,Ik werk als ambtenaar bij de provincie Fryslân en vind het leuk om op een bus te rijden en om iets voor anderen te betekenen. Ik doe het voor de hobby. En het is heel dankbaar werk. Er ontstaan altijd leuke gesprekjes tijdens de lunch.”

ls de zon het van de regen wint, gaat het gezelschap onder andere naar het strand. Zo niet, dan komt er een bezoek aan een schaapskooi, waar je lammetjes mag aaien en zo. De Friese Groengrijs-bus rijdt sinds 2019, al stond hij tijdens corona grotendeels stil. Hij heet ‘Jan’. ,,Alle bussen zijn vernoemd naar vrijwilligers”, legt Paul David Meesters van Groengrijs Fryslân uit. ,,Deze naar de zwager van Groengrijs-oprichter Eric Junge. Die is een paar jaar geleden overleden. De naam Groengrijs heeft twee betekenissen: bij de uitjes is iedereen van nul tot honderd jaar oud welkom en we willen het vervoer ook verduurzamen.”

,,Wij willen een vakantiesfeer creëren voor iedereen en richten ons onder meer op wijken waar mensen wonen met minder sociaal-economische status. Maar we gaan ook de dorpen in. In Sibrandabuorren kwamen veertig kinderen. Dat is zo’n beetje iedereen in het dorp die niet op vakantie is. Op de ijsbaan in Sneek waren er 150 kids en hun ouders. Volgende week zijn we in Koudum.”

Er zijn nu vier vrijwillige chauffeurs. De stichting kan altijd extra vrijwilligers gebruiken.

Foto: GroenGrijsbus

 

Elke vrijdagmiddag het laatste nieuws in de mailbox?