De rooms-katholieke kerk in Sint Nicolaasga is 's avonds en 's nachts verlicht.FOTO: Alex J. de HaanHome-page: http://www.noordoost.nlE-mail: persbureau@noordoost.nl(c) Persbureau Noordoost/Heerenveentel: 0513-626999 fax: 0513-623253mobiel: 0654-727.557

220820 SintNyk Heidepleats druiventrosDe druiventrossen op wijndomein De Heidepleats in Sint Nicolaasga zitten voller dan andere jaren. Het lijkt een goed wijnjaar te worden. Door klimaatverandering wordt het in Nederland warmer. Dat merken ze op de wijnboerderij ook al, aldus Omrop Fryslân in een reportage. De hoge temperaturen en de grote hoeveelheid zonuren zijn goed voor de druiven.

Bij de boerderij zijn ze daarom druk bezig met het plaatsen van netten. "Wy binne gek op fûgels, mar net as se druven oanfrette. Je binne samar in tredde fan de fruchten kwyt" , vertelt eigenaresse Jantsje Hoogkamp in de reportage. Ze maakt sinds 2005 wijn.

De oogst is vroeger dan vorig jaar en daarmee het plaatsen van de netten ter bescherming ook, vertelt wijnboer Taco Reitsma,. "Alles is zo'n twee weken eerder rijp dan vorig jaar. Wij moeten dus nu al in actie komen om de druiven te beschermen tegen wespen en vogels."

Hoogkamp: Ja, Dat kinne we wol fernimme. De planten wurde hieltyd sterker. De opbringst nimt ek ta." Er wordt nog niet geplukt. Daar beginnen ze in oktober pas mee. Dan wordt ook direct de wijn gemaakt.

Meer op Omrop Fryslân.

Elke vrijdagmiddag het laatste nieuws in de mailbox?