De rooms-katholieke kerk in Sint Nicolaasga is 's avonds en 's nachts verlicht.FOTO: Alex J. de HaanHome-page: http://www.noordoost.nlE-mail: persbureau@noordoost.nl(c) Persbureau Noordoost/Heerenveentel: 0513-626999 fax: 0513-623253mobiel: 0654-727.557

230503 ZWH ElfdorpenrouteHet zusje van de Elfstedenroute ligt in de Friese Zuidwesthoek en is bedoeld voor fietsers en ook geoefende wandelaars. De Elfdorpenroute is zo'n 170 kilometer lang en voert dwars door elf dorpen en steden van Zuidwest-Friesland. Een deel ervan gaat door het werkgebied van DeSintNykster.nl.

De routes gaan meest over fietspaden en gaat ook langs de verschillende pontjes in het gebied. Bij Tjerkgaast komen de fietsers – tegen de aangegeven routerichting in – het werkgebied van DeSintNykster.nl binnen. Via Spannenburg gaat het over fietspad binnendoor naar Idskenhuizen. Vervolgens gaat de route over Teroele, Dijken, tot de pont over de Janesloot en dan via de terrasssen aan de Buorren in Langweer, langs de molen in Boarnzwaag met het pontje over de Skarsterrien naar de Put van Nederhorst en dan verder richting Goïngarijp.

Vanaf Joure over Scharsterbrug rijden de fietsers over de voormalige trambaan naar Sint Nicolaasga en zo verder naar Doniaga en Follega. Op het kaartje staan groengestreept alternatieve fietspaden aangegeven.

De beide routes in de Friese Zuidwesthoek zijn in totaal 163,5 kilometer lang en vergen van een gemiddelde wandelaar zo’n veertig uren van zijn of haar tijd. Voordeel voor afvallers is dat het parcours met een hoogteverschil van vijftien meter een kleine 10.000 kilocalorieën vergt. Fietsen neemt minder tijd dan wandelen.

Voor de routes kijk op deze link.

Illustratie: VVV Waterland van Friesland

Elke vrijdagmiddag het laatste nieuws in de mailbox?