De rooms-katholieke kerk in Sint Nicolaasga is 's avonds en 's nachts verlicht.FOTO: Alex J. de HaanHome-page: http://www.noordoost.nlE-mail: persbureau@noordoost.nl(c) Persbureau Noordoost/Heerenveentel: 0513-626999 fax: 0513-623253mobiel: 0654-727.557

Bestrijding eikenprocessierups op de Langwarderdyk bij LangweerDe bestrijding van de eikenprocessierups in de bossen rond Sint Nicolaasga en Langweer begint vanaf 15 mei 2023. Gemeente De Fryske Marren treft preventieve maatregelen, zodat de rupsen met met hun brandhaartjes niet voor overlast zorgen. De eiken langs de Langwarderdyk en Legemeerstersingel worden bespoten met aaltjes.

De zogeheten nematoden of rondwormen worden met water op eiken gespoten. Aaltjes dringen de larven en poppen van de plaaginsecten binnen en besmetten ze met een bacterie, waardoor ze uiteindelijk overlijden. Na een proef in 2022 bleek het aantal nesten van de eikenprocessierups met negentig procent te zijn teruggedrongen.

Als ondanks de maatregelen toch nesten ontstaan, dan worden de besmette bomen met rood-wit lint gemarkeerd en daarna weggehaald.

Archieffoto: De Zakenman

 

 

 

 

Elke vrijdagmiddag het laatste nieuws in de mailbox?