De rooms-katholieke kerk in Sint Nicolaasga is 's avonds en 's nachts verlicht.FOTO: Alex J. de HaanHome-page: http://www.noordoost.nlE-mail: persbureau@noordoost.nl(c) Persbureau Noordoost/Heerenveentel: 0513-626999 fax: 0513-623253mobiel: 0654-727.557

Pastoor Julius Brouwer, die zaterdag 10 juni plotseling in zorgcentrum Doniahiem is overleden, was hét gezicht van rooms-katholiek Sint Nyk. Met zijn 91 jaar was hij de oudste pastoor van het bisdom Groningen, waar de provincie Friesland onder valt. Daar diende hij als geestelijke in een hele trits parochies.

Tot op hoge leeftijd was Brouwer kwiek en helder van geest. Daar lag voor hem het geheim van oud zijn, zo liet hij tijdens een interview ter gelegenheid van zijn zestigjarig jubileum als priester in 2019 weten.. ,,In man fan 98 jier frêge my, doe’t ik sels in jier of 43 wie, wat âlderdom eins is, ‘Dat kinne jo my miskien wol better útlizze’, sei ik. Hy antwurde doe: ‘As ik foar de spegel stean, dan sjoch ik in âld man, mar yn myn tinken bin ik net âld. Myn soan fan 45 is stokâld. Hy is hielendal kapot slein’. Sa is ‘t mar krekt. It is mar krekt hoe je sels yn it libben stean.”

In het interview in De Zakenman van oktober 2019 vertelde Brouwer dat hij tot zijn tachtigste als deken van het dekenaat Sneek nog diensten voor Bakhuizen, Sloten en Woudsend verzorgde. Op zijn tachtigste vond hij het de hoogste tijd voor een jongere generatie. ,,Fanôf myn 67ste die’k al gjin begraffenissen en besites oan syken mear.” Op dezelfde leeftijd verhuisde Brouwer samen met zijn zus van Sint Nicolaasga naar Balk. Ondanks dat hij er zestien jaar heeft gewoond, was de band met het dorp heel anders.

,,Doe’t ik yn Sint Nyk kaam as pastoor woe ik alle njoggenhûndert gesinnen kinnen leare. Sjoch, itboadskip is wol dúdlik, mar de tahearders moatte de fertaalslach meitsje. Om it evangeelje oer te bringen moatte jo witte wat der bei de minsken spilet, oars binne jo yn it luchtliddige oan it praten. Ik fûn dat de grutste útdaging en ek opjefte fan it wurk. Yn Gaasterlân hie’k in stapke werom dien en dan witte jo de skiednis fan de minsken net. Se prate oer harren bern en bernsbern, mar ik koe se net. Doe’t ik fjouwer jier werom wer yn Sint Nyk kaam, fielde it wer als thús kommen. Ik bin hjir 23 jier pastoar west. Ik kin de woartels.”

Sinds 1976 werkte Brouwer als pastoor in de parochie in Sint Nicolaasga. Hij kwam op 29 november 1931 in Westhem ter wereld. De uitvaart is vrijdag om 11.00 uur in de Heilige Nicolaaskerk in Sint Nicolaasga. De begrafenis is op de begraafplaats achter de kerk.

Lees ook: ,,Religieus tinken is sterker as ea”

 

Elke vrijdagmiddag het laatste nieuws in de mailbox?