De rooms-katholieke kerk in Sint Nicolaasga is 's avonds en 's nachts verlicht.FOTO: Alex J. de HaanHome-page: http://www.noordoost.nlE-mail: persbureau@noordoost.nl(c) Persbureau Noordoost/Heerenveentel: 0513-626999 fax: 0513-623253mobiel: 0654-727.557

2308025 Teroele Troelstraweg7 13De vier woningen liggen aan de boorden van het Jiskenhúster MarDe eigenaren van vier recreatiewoningen aan de Troelstraweg in Teroele krijgen niet de ontsluitingsweg met parkeerplaatsen, die ze graag willen. Nu nog zijn zo genoodzaakt om over het erf van de boerderij op nummer 5 naar hun huis aan het Jiskenhúster Mar en de toegang naar de Kûfûrd te lopen. Hun auto’s parkeren ze op het erf van de voormalige boerderij.

In navolging van welstandscommissie Hûs en Hiem adviseren burgemeester en wethouders van gemeente De Fryske Marren om geen medewerking aan het verzoek van de eigenaren van de woningen te verlenen. Ze vinden de ingreep in het landschap te groot. Nu nog ligt er een karrespoor voor het voorhuis van stelpboerderij langs en een wandelpad naar de woningen. Sinds de bouw in de jaren zestig zijn ze via een voetpad ontsloten.

Hus en Hiem is helder in zijn advies. ,,Om de vier zomerwoningen vanaf de openbare weg bereikbaar te maken, voorziet het plan in een nieuw ‘karrespoor’ met aftakkingen. Dit legt op de voorgestelde wijze echter een al te groot beslag op de landschappelijke ruimte en tast deze ruimte aan, niet alleen vanwege de lengte maar ook vanwege de routing door het landschap. Ook zal er sprake zijn van een aanzienlijk oppervlak aan verharding bedoeld om te parkeren. Was er in eerdere fase nog sprake van een zanderig karrespoor, inmiddels voorziet het plan in een verharding door middel van tegels van 1,2 bij 0,8 meter. Dit versterkt de kritiek”.

Foto's: Google

De weg voor het voorhuis langs wordt door de vier eigenaren van de achterliggende vakantiewoningen gebruikt. De voormalige melkveehouderij wordt tot woonboerderij verbouwd.2308025 Teroele Troelstratweg5

Elke vrijdagmiddag het laatste nieuws in de mailbox?