De rooms-katholieke kerk in Sint Nicolaasga is 's avonds en 's nachts verlicht.FOTO: Alex J. de HaanHome-page: http://www.noordoost.nlE-mail: persbureau@noordoost.nl(c) Persbureau Noordoost/Heerenveentel: 0513-626999 fax: 0513-623253mobiel: 0654-727.557

230902 SintNyk WorldCleanUpDay 1000De Rommelridders Reinier van der Werf en Mette Kikstra (beiden 12 jaar) willen op zaterdag 16 september 2023 met honderd vrijwilligers het dorp Sint Nicolaasga vrij van zwerfafval maken. De actie maakt onderdeel uit van de World Clean Up Day, de dag dat overal in de wereld zwerfafval wordt opgeruimd.

Al een aantal jaren organiseert Reinier van der Werf de opruimactie in het dorp. De eerste jaren met een zelfgemaakte uitnodiging voor familie en vrienden. Vorig jaar werkte hij samen met rommelridders Mette Kikstra en Diets Kikstra en werden de zaken groter aangepakt. Het doel was om met honderd mensen het hele dorp zwerfafval vrij te maken.

Ingekleurde kaart
Het initiatief vorig resulteerde in het opruimen van 145 kilo zwerfafval met 75 deelnemers. Reinier van der Werf: ,,De deelnemers gingen in groepjes op pad en kregen een routekaart mee. Als ze terugkwamen, konden ze de route op een grote kaart van Sint Nyk inkleuren. Aan het einde van de dag was bijna de hele kaart ingekleurd’’. Mette Kikstra: ,,Ons doel voor dit jaar is dan ook een helemaal ingekleurde kaart aan het einde van de opruimdag’’.

Het opruimen start zaterdag 16 september 2023 om 10.00 en 14.00 uur vanuit jeugdsociëteit De Wissel in Sint Nyk. Vrijwilligers kunnen in de ochtend en/of in de middag komen helpen. Onder het genot van een consumptie krijgen de ze eerst tekst en uitleg. Daarna worden de routes en opruimmaterialen uitgedeeld. Na 2,5 uur komen vrijwilligers weer bij elkaar om al het afval in te leveren en ligt er een appeltje klaar. Ook krijgt iedere deelnemer dit jaar weer een kleine attentie als dank voor het meedoen.

Elke vrijdagmiddag het laatste nieuws in de mailbox?