Tien Japanse onderzoekers hebben tijdens een bezoek aan Sint Nicolaasga hun licht opgestoken over het sociaal werk in zorgcentrum Doniahiem en gebouw Unitas. Ze deden dat in opdracht van het Ministerie voor Gezondheidszorg van Japan bezocht.
Recent is in het Japanse zorgsysteem de functie van wijkcoördinator toegevoegd. Voor de Japanners is dat nieuw en dat was de reden waarom ze meer over het Nederlandse systeem van het sociaal werk en met name over de sociale wijkteams, hun werkwijze en inbedding wilden weten. Centrale vraag was hoe zij vanuit de Nederlandse ervaringen en expertise de positie van de wijkondersteuningscoördinator in het Japanse zorgsysteem kunnen inrichten.
Samen met de netwerkpartners van Sociaal Werk De Kear, de gemeente Fryske Marren, de GGD, de huisarts en thuiszorg Hof en Hiem is er op de locaties wijkcentrum de Steiger in Lemmer, woonzorgcentrum Doniahiem en verenigingsgebouw Unitas in Sint Nicolaasga gesproken over de werkwijze en wetgeving van het zorgstelsel. Er is ook gesproken over verschillende thema’s in het
sociale werk en de resultaten ervan, zoals Omtinkers, Asset Based Community Development (ABCD), Welzijn op recept, participatie, wijkverpleging, cognitieve fitness, ondersteunen van
inwonersinitiatieven en het inzetten van buurtwerk, sport en cultuur als middel.
Ervaringen
Directeur Henrieke Hofsteenge van Sociaal Werk De Kear: “We waren blij met deze kans om meer te vertellen over onze aanpak in de gemeente en daarmee te helpen bij het onderzoek. Daarnaast hebben we ook mooie complimenten ontvangen over onze integrale wijkaanpak en hoe we positieve gezondheid centraal zetten in ons werk. Het was voor ons een inspirerende dag.” Ichiro Nakamura, delegatieleider van het bezoek gaf aan dat de onderzoekers heel veel nuttige informatie hebben ontvangen die goed bruikbaar is om een onderzoeksrapport te schrijven voor de verbetering van de zorg in Japan.
Foto's: De Kear