De rooms-katholieke kerk in Sint Nicolaasga is 's avonds en 's nachts verlicht.FOTO: Alex J. de HaanHome-page: http://www.noordoost.nlE-mail: persbureau@noordoost.nl(c) Persbureau Noordoost/Heerenveentel: 0513-626999 fax: 0513-623253mobiel: 0654-727.557

Het lijkt er op dat deze zomer minder eikenprocessierupsen in het werkgebied van DeSintNykster.nl zijn dan vorig jaar. Medewerkers van gemeente De Fryske Marren zijn dinsdag 18 juni 2024 met zoeken begonnen. Na een week is het nog te vroeg om een correcte voorspelling over de omvang van de plaag te doen.

,,We hebben bijvoorbeeld nog geen zicht op hoeveel grondnesten er zijn en wat voor plaagdruk daarachter wegkomt. We doen nog een vervolgronde en dan pas weten we hoeveel we kunnen verwachten’’, aldus een woordvoerder van de gemeente.

De bestrijding met aaltjes, die natuurlijke vijanden van de rupsen zijn, is begin mei gestart. De zogeheten nematoden zijn in en rond de bomen aan de Langwarderdyk, Legemeersterweg en Finkebuorren verspreid. Ook dit jaar worden alle nesten, zowel gemeentelijk als particulier, door Ongediertebestrijding Kooistra weggezogen. In 2023 zijn zo’n 1.500 nesten van de eikenprocessierups rond Sint Nyk, Ouwstertrijegeaën, Idskenhuizen en Langweer met de grote stofzuiger van het bedrijf opgeruimd.

Foto: Byldbrêge/Menno Dijkstra

Elke vrijdagmiddag het laatste nieuws in de mailbox?