Sinds de sluiting van de grote Groningse gasvelden is Friesland nu gasprovincie nummer één, constateert de Leeuwarder Courant in de editie van zaterdag 15 maart 2025. De NAM en Vermilion bezweren dat er zonder gevaar in kleine velden kan worden geboord, maar energie-expert Gerrit Wigger uit Sint Nicolaasga ziet dat anders. Hij werkte tot 2010 bij de NAM en brengt nu samen met anderen voor het ministerie van Economische Zaken mogelijke dreigingen en risico’s van mijnbouwactiviteiten in kaart.
Wiggers ziet dat de Commissie Mijnbouwschade, die de klachtenafhandeling voor burgers doet, amper thuis geeft, zo zegt hij in het artikel. „Nederland is absoluut niet ruimhartig in het kijken naar de schade.”
Bovendien gaan de gaswinningsbedrijven bij de prognoses voor de bodemdaling volgens hem uit van een meer dan zeventig jaar oud model. „Heel veel parameters die ze invullen, kloppen niet. Maar door dat model komen ze wel uit bij de zogenoemde schotelvormige daling die niet schadelijk zou zijn.”
De drie boorputten bij De Tibben maken deel uit van het gasveld Metslawier-Zuid dat 4 miljard kubieke meter gas herbergt. Het is het grootste gasveld dat sinds 1995 werd ontdekt. Bij De Tibben wordt sinds 2021 niet meer gewonnen, aldus Wigger. „Eigenlijk is het veld al een beetje verlaten, maar de omgeving kan last hebben van na-ijleffecten en mogelijk ook van gasvelden ernaast.” En de na-effecten kunnen duizenden jaren standhouden, stelt hij. „Dus daar moet je verantwoordelijkheid voor nemen.”
- Meer bij de Leeuwarder Courant.
Foto: Noordoost.nl