De rooms-katholieke kerk in Sint Nicolaasga is 's avonds en 's nachts verlicht.FOTO: Alex J. de HaanHome-page: http://www.noordoost.nlE-mail: persbureau@noordoost.nl(c) Persbureau Noordoost/Heerenveentel: 0513-626999 fax: 0513-623253mobiel: 0654-727.557

160419 CITO Toets KlimmerbledSINT NICOLAASGA - Het is muisstil in het klaslokaal van groep 8 van basisschool It Klimmerblêd in Sint Nicolaasga. De spanning voor de Citotoets is duidelijk voelbaar. ,,Spannende dagen. De leerlingen willen toch wel presteren", verklaart directeur Sjors de Wolff.

Ondanks de landelijke discussies over de Citotoets en het feit dat 'concurrenten' aan terrein winnen, houden de drie basisscholen in Sint Nicolaasga nog vast aan de welbekende centrale eindtoets. ,,Iedere school is verplicht om een onafhankelijke eindtoets af te nemen. Sinds jaar en dag is dat voor ons de Citotoets, alhoewel de 31 scholen van de Bisschop Möller Stichting wel de vrijheid hebben gekregen om zelf de keuze te maken", legt De Wolff uit. 

Volgens de schooldirecteur is de eindtoets een meetinstrument, als second opinion voor het advies van de leraren. ,,De toets vindt in plaats van februari nu in april plaats. De keuzes voor de vervolgopleiding zijn al gemaakt. Er is nog wel de mogelijkheid om dit aante passen als de score van de toets hoger uitvalt. Omlaag kan niet." De onderwijsinspectie pleit er echter wel voor om de Citotoets wel weer een grotere rol te laten spelen bij de schoolkeuze, met name omdat zou blijken dat  er ongelijkheid is ontstaan tussen even slimme kinderen van hoogopgeleide en laagopgeleide ouders. De Wolff ervaart dit niet zo. ,,Onze leerkrachten zijn professioneel genoeg en weten wel wat het niveau van de leerlingen is. De Citotoets bevestigt dit vaak". 

Directeur Marijke Star van De Paedwizer denkt er net zo over als haar collega van It Klimmerblêd. ,,De Cito-toets is een meetmoment, maar er zijn verschillende manieren waaraan wij meten wat er geleerd is. Niet alleen de Cito bepaalt dat beeld. Daarom zijn de leerlingen ook niet echt in spanning. Ze weten dat het een afsluitende toets is." Onderwijskoepel CBO Meilân bepaalt voor de school uiteindelijk voor welke eindtoets er wordt gekozen. ,,En dat is de Citotoets. Wij hebben er niets op tegen. Wij bepalen immers hoe we er mee omgaan en voor ons is het één van de meetmomenten."  

Openbare basisschool De Beuk in Sint Nicolaasga overweegt om over te stappen op een andere eindtoets. ,,We hebben nu de keuze uit drie onafhankelijke eindtoetsen. De ROUTE 8- en IEP-eindtoets voldoen nog niet aan de landelijke normering", vertelt clusterdirecteur Thijmen Krikke. De laatstgenoemde eindtoets spreekt hem desalniettemin wel aan. ,,Wij denken er aan om volgend jaar, als de IEP wel aan de normering voldoet, op die toets over te stappen. Dit is een mooi kindvriendelijk alternatief, zonder grote lappen tekst".

De leerlingen van groep 8 van De Beuk zitten dinsdag, woensdag en donderdag in ieder geval nog geconcentreerd in de Cito-boekjes. ,,Het blijven natuurlijk drie spannende ochtenden", besluit Krikke.

(Foto: De Zakenman)

Elke vrijdagmiddag het laatste nieuws in de mailbox?