De rooms-katholieke kerk in Sint Nicolaasga is 's avonds en 's nachts verlicht.FOTO: Alex J. de HaanHome-page: http://www.noordoost.nlE-mail: persbureau@noordoost.nl(c) Persbureau Noordoost/Heerenveentel: 0513-626999 fax: 0513-623253mobiel: 0654-727.557

14012351 GroenstationSINT NICOLAASGA - Gemeente De Fryske Marren wil structureel agrarische groenstations inzetten voor het verwerken van haar groenafval.

Het groenafval van de gemeente is de laatste vijf jaar als proef op twee plekken gecomposteerd. Onder andere bij maatschap Jellesma aan de Scharleijen in Sint Nicolaasga is een groenstation gevestigd. Voordeel is voor de gemeente is dat er minder transport nodig is om het groenafval af te voeren. De agrariërs composteren het materiaal en rijden dat uit over het land om de bodemvruchtbaarheid te verbeteren.

De manier van werken levert de gemeente een dusdanige financiële besparing op, dat ze de pilot structureel wil maken. Eventuele financiële consequenties van bestaande en nieuwe afspraken bij continuering van de samenwerking zullen in de reguliere begroting worden meegenomen. Ook wil De Fryske Marren eenmalig middelen beschikbaar stellen als ondersteuning bij vergunningverlening, want wettelijk gezien moet er nog wel wat gebeuren om de wijze van composteren toe te passen.

De gemeente heeft zowel Jellesma als de andere betrokken agrariër op de hoogte gesteld van het voornemen om structureel door te gaan met de groenstations.

(Archieffoto: Persbureau Noordoost)

Elke vrijdagmiddag het laatste nieuws in de mailbox?