SINT NICOLAASGA - Gemeente De Fryske Marren heeft bij het herbestemmen van een woonboerderij aan het Westend in Sint Nicolaasga aanpassingen moeten doen, nadat zowel de brandweer als de Gasunie kanttekeningen bij het ontwerp plaatsten. Hierdoor moet de inzageprocedure opnieuw in gang worden gezet.
Vanwege de ontwikkelingen rondom bedrijventerrein Slotmolen heeft de eigenaar van de voormalige boerderij een verzoek ingediend voor het aanpassen van de bestemming. In de plannen wordt het perceel gesplitst, waarbij de oorspronkelijke woonboerderij de woonfunctie behoudt en het achterste deel van het perceel een bedrijfsfunctie krijgt. Naast het pand ligt een voormalige grote melkveehouderij. Aan de andere kant liggen meerdere percelen waar een combinatie van wonen-werken plaatsvindt. De gemeente ziet het daarom niet als een groot probleem dat ook deze woonboerderij een andere functie toegevoegd krijgt.
Tijdens de inzageperiode bleek dat er een aantal bezwaren is. De Gasunie wijst bijvoorbeeld op aardgastransportleidingen die in de buurt van het perceel liggen. In het ontwerp wordt een zogenoemde belemmeringsstrook van drie meter aangehouden. De vereiste afstand is echter vier meter. De brandweer kaart het probleem van externe veiligheid aan. De locatie zou namelijk niet geschikt zijn voor het uitoefenen van beroepen en bedrijven met verminderd zelfredzame personen. Ook de aanvoer van bluswater is volgens de brandweer een aandachtspunt dat onvoldoende terugkomt in de toelichting.
De gemeente heeft het ontwerp naar aanleiding van de opmerkingen op al die punten aangepast. De belemmeringsstrook is tot vier meter verlengd, werkzaamheden met verminderd zelfredzame personen is uit de lijst met toegestane bedrijven en beroepen geschrapt en in de toelichting is bijgevoegd dat bij brand bluswater uit de nabijgelegen visvijver kan worden getapt.
Door de aanpassingen is de gemeente wel weer verplicht om het ontwerp opnieuw zes weken ter inzage te leggen. Iedereen krijgt daarmee opnieuw de kans om eventueel te reageren. Daarna moet de gemeenteraad nog een besluit nemen.
(Afbeelding: Gemeente De Fryske Marren)