De rooms-katholieke kerk in Sint Nicolaasga is 's avonds en 's nachts verlicht.FOTO: Alex J. de HaanHome-page: http://www.noordoost.nlE-mail: persbureau@noordoost.nl(c) Persbureau Noordoost/Heerenveentel: 0513-626999 fax: 0513-623253mobiel: 0654-727.557

woningstichtingSINT NICOLAASGA - Het aantal reacties op huurwoningen in Sint Nicolaasga daalt en ook de wachtlijst slinkt. Dat stelt directeur-bestuurder Jan Huisman van corporatie Wonen Zuidwest Friesland. De gemiddelde wachttijd voor een huurwoning voor een gezin is op dit moment een jaar. 

,,De demografische veranderingen in de regio - ontgroening, vergrijzing en krimp - worden merkbaar", aldus Huisman. De mutaties zijn gelijk gebleven. ,,De wachttijd voor een woning fluctueert. Dit wordt veroorzaakt doordat mensen 'zoekduur' opbouwen voor een kwalitatief goede huurwoning in aanmerking te komen. Bewoners kiezen dus voor kwaliteit." 

De gemiddelde wachttijd voor een eengezinswoning is op dit moment één en voor een senoirenhuis anderhalf jaar. Voor jongerenwoningen moet een potentiële huurder gemiddeld een half jaar wachten. Voor Langweer en de andere dorpen zijn de wachttijden korter.

Voor de woningcorporatie is de betaalbaarheid van woningen, belangrijker dan beschikbaarheid. ,,Wij kijken naar woonlasten als de huurcomponent en de kosten voor energie." Huisman benadrukt dat Wonen Zuidwest Friesland veel aandacht schenkt aan duurzame energie. De woningcorporatie voldeed als eerste aan de voorwaarden in het landelijke convenant energiebesparing huursector en werd daarvoor gekroond tot 'Groenste corporatie van Nederland'. 

Elke vrijdagmiddag het laatste nieuws in de mailbox?