SCHARSTERBRUG - De bouw van een serrestal aan de Scharren in Scharsterbrug kan doorgaan, als het aan de gemeente De Fryske Marren ligt. Het college van burgemeester en wethouders heeft geen bezwaar tegen deze bijzondere vorm van huisvesting van koeien en jongvee op die plek.
De veehouder wil twee losse gebouwen en de huidige stal van zo'n 540 vierkante meter slopen. Daar moet een serrestal van 2700 vierkante meter voor terug komen. De fundering van het huidige gebouw wordt wel opnieuw gebruikt. Het bedrijf heeft op dit moment ongeveer honderd koeien, die in de zomer worden geweid. Het jongvee staatop afstand in een bijgehuurde stal. Dit kost de ondernemer veel tijd, bovendien is er geen mestopslag aanwezig. Daarom is de veehouder op zoek gegaan naar een duurzame oplossing. Het duurzame staltype biedt veel licht en lucht aan de dieren. De serrestal moet tegen de historische stelpboerderij komen. De karakteristieke stelp, waar de melkstal is gevestigd, is volgens de veehouder de grootste in oud-Skarsterlân.
Nog voor de fusie van Skarsterlân, Lemsterland en Gaasterlân-Sleat tot De Fryske Marren is er gezamenlijk gemeentelijk beleid gemaakt rond serrestallen. Onder een serievoorwaarden is zo'n staltype mogelijk. Het plan van de veehouder uit Scharsterbrug is getoetst en past binnen die eisen. De welstandscommissie heeft zich ook over de plannen gebogen. Die stelt voor om de stal meer naar achteren te plaatsen en los van de boerderij te koppelen. Het college van burgemeester en wethouders neemt het advies niet over, omdat er volgens haar sprake is van een 'bescheiden afwijking', die 'de ruimtelijke kwaliteit niet onevenredig aantast'.
Het plan ligt zes weken ter inzage. Als er geen zienswijzen worden ingediend, wordt er direct een besluit tot verlening van de omgevingsvergunning genomen. Het onderwerp staat ook nog op de agenda van de commissie ruimte van aankomende woensdag.
(Archieffoto: Noordoost.nl - Een serrestal in Gersloot)