SINT NICOLAASGA – Niet alleen statushouders, maar ook andere woningzoekenden in de sociale huursector moeten in de semi-tijdelijke woonunits komen. Het bevordert de integratie en zorgt voor meer draagvlak in de dorpen, denken verschillende politieke partijen in De Fryske Marren. Zij deden daarom een oproep richting het college van burgemeester en wethouders.
In de commissie ruimte werd woensdagavond de huisvesting van statushouders door de politiek besproken. Alle stoelen op de publieke tribune waren vanwege het onderwerp bezet. Ook was er een groot aantal insprekers. Zij zagen dat alle partijen de noodzaak van het plaatsen van statushouders wel zien, maar hadden wel erg vragen.
Fractievoorzitter Rinze Visser van communistische partij NCPN reageerde op het 'enorme pakket aan reacties' dat richting de gemeente over de woonunits is verstuurd. ,,Ik heb nog nooit zoveel liefdesverklaringen aan het adres van vluchtelingen gezien, maar niemand wil ze in hun buurt hebben”, concludeert hij.
De vergadering spitste zich onder andere toe op alternatieven die door de dorpen zijn aangedragen. Verschillende commissieleden vroegen aan het college om nog beter te kijken naar bestaande leegstaande panden in de dorpen, die wellicht ook geschikt zijn voor het huisvesten van asielzoekers met een verblijfsvergunning. Volgens wethouder Durk Durksz worden de alternatieven serieus bekeken. ,,Wy gean dy sels net útwurkjen, mar wy wolle der wol by helpe. Betingst is, dat it binnen trije moannen bart.”
Veel commissieleden drongen aan om breder te kijken dan alleen het plaatsen van statushouders, met name vanwege de druk op de huurmarkt. ,,Zet de semipermanente woningen in voor alle woningzoekenden. Hierdoor kun je mogelijk ook de steun in de samenleving vergroten en zo'n oplossing draagt misschien positief bij aan de integratie van de statushouders”, stipte fractievoorzitter Joop Meinsma van de VVD aan.
,,Ofrûne wike ha we it hjir mei de korporaasjes oer hân en sy binne ree om hjir oer te praten. Dat is wer in stap foarút en ik tink dat sa'n ynfulling posityf wurkje kin. Dus der wurdt oan wurke”, reageerde wethouder Durksz.
In de huidige plannen moeten in Sint Nicolaasga twaalf woonunits worden geplaatst. Langweer krijgt zes van deze huizen en voor Scharsterbrug staan er ook zes gepland. De verschillende locaties zijn ruim ingetekend. ,,Sa kinne we noch skowe. De krekte lokaasje wurdt mei omwenjenden besprútsen.” Durksz benadrukte wel dat er snel een besluit genomen moet worden. De gemeente ligt namelijk op achterstand als het gaat om plaatsing van statushouders op 1 juli 2016. Volgens een nieuwe regeling, die in de maak is, kost het De Fryske Marren per maand 1850 euro per statushouder die niet wordt geplaatst.
Het voorstel voor de huisvesting van statushouders wordt op woensdag 28 september ter besluitvorming in de raadsvergadering behandeld. De partijen bespreken het onderwerp binnen de fractie en komen dan tot een standpunt. Of de raad instemt, is nog niet duidelijk. ,,Yn ús belibbing binne we der noch net ta om hjir in klap op te jaan”, kondigde raadslid Jan Volbeda van coalitiepartij FNP bijvoorbeeld aan.
Lees ook: 'Eerste asielhuizen in Sint Nicolaasga'
(Foto: De Zakenman - De beoogde locatie aan de Marsstraat in Sint Nicolaasga)