LANGWEER – Al tien huishoudens gaan panelen aanschaffen voor het nieuwe zonnedak in Langweer. Er is ruimte voor meer aanmeldingen. De hoop is dat er eind december offertes kunnen worden aangevraagd. ,,Als het een beetje meezit en we vinden snel een dak, dan kunnen we misschien begin volgend jaar al los.”
Langweer Sinnich Bezig organiseerde eind september een succesvolle informatiebijeenkomst over de plannen voor een zonnedak. Uiteindelijk is het de bedoeling dat tweehonderd panelen stroom gaan leveren voor zo'n twintig huishoudens. Vaak gaat het om inwoners waarvan het eigen dak niet gunstig ligt ten opzichte van de zon.
,,De mensen kunnen zelf kiezen hoeveel panelen ze willen aanschaffen. Ons streven is om panelen voor 99 euro per stuk aan te bieden”, legt Gooitzen Eggink van de werkgroep uit, ,,Meest ideale situatie is een aantal panelen dat stroom opwekt voor tachtig procent van het energieverbruik.” Tien huishoudens hebben zich inmiddels al aangemeld voor zo'n honderd panelen. Eggink wijst ook op het voordeel dat er inmiddels al een project in Tjerkgaast met de zogenoemde postcoderoosregeling loopt. ,,Die ervaring nemen we weer mee naar Langweer.”
,,Mooi is dat je niet alleen flink bespaart op energiekosten. Je draagt ook bij aan het reduceren van inkopen van stroom. Uiteindelijk is een energieneutraal dorp de insteek. In plaats van dat het geld naar rijke energiegiganten gaat, blijft dat nu in het dorp.” Door een constructie met NLD Energie en de lokale energiecoöperatie Doniawerstal Energie vloeit er per aansluiting 75 euro per jaar terug in het dorp. ,,Daar kunnen we speeltuinen mee opknappen of dingen voor organiseren voor onze ouderen.”
Via mond-tot-mond-reclame moeten er meer geïnteresseerden aanhaken. Voor Langweer is vrijdag een coöperatie opgericht, die de panelen in eigendom krijgt en bijvoorbeeld offertes opvraagt. Er ligt momenteel ook een aanvraag bij het Iepen Mienskip Fûns voor een subsidie. Bij de kerstmarkt en via Facebook zal het project onder de aandacht van de Langweerders worden gebracht.
Het vinden van een geschikt dak is voor de werkgroep momenteel de grootste uitdaging. ,,Installatiebedrijf Potijk was erg enthousiast en had ook een geschikt dak. Nadeel was dat de ondernemer tegen grote kosten aanliep omdat hij het dakleer moet vervangen. Dat is niet de bedoeling en daarom zoeken we door.”
De Koninklijke Watersportvereniging is een optie die volgens Eggink momenteel wordt bekeken. ,,Die heeft veel dakoppervlak, wat ons de kans biedt om wellicht in de toekomst meer projecten te realiseren.” Een andere optie is Sporthal It Tsjillân. ,,Het pand is van de gemeente. Lokale sportverenigingen maken er veel gebruik van en betalen ook huur. Het zou prachtig zijn als sport in Langweer hier ook van profiteert.”
Mocht deze twee opties op niets uit lopen, dan wordt er volgens Eggink gekeken naar lokale ondernemingen of agrarische bedrijven met een groot dakoppervlak. Voor een dakbezitter is deelname interessant omdat die tien panelen van de coöperatie krijgt en na vijftien jaar eigenaar van de gehele installatie is. ,,Het moet vast goed komen, maar het proces loopt wat moeizamer dan vooraf gedacht. Aan de andere kant, als we eenmaal een dak hebben dan kan het ook erg snel gaan.”
(Op de foto: In aanwezigheid vanvan notaris Beijaard van Notaris Hoekstra & Partners is dorpscoöperatie Langweer opgericht. Foto: Gooitzen Eggink)