De rooms-katholieke kerk in Sint Nicolaasga is 's avonds en 's nachts verlicht.FOTO: Alex J. de HaanHome-page: http://www.noordoost.nlE-mail: persbureau@noordoost.nl(c) Persbureau Noordoost/Heerenveentel: 0513-626999 fax: 0513-623253mobiel: 0654-727.557

160915 Statushouders Langweer kritiek bordSINT NICOLAASGA – Er komen definitief geen tijdelijke woonunits voor statushouders in De Fryske Marren. De ontwikkelingen zijn zodanig dat zelfs het voorbehoud voor de grotere kernen Joure, Lemmer en Sint Nicolaasga van tafel is.

De gemeente had in juni 2016 nog een grote achterstand als het gaat om de taakstelling voor plaatsing van statushouders, dat zijn vluchtelingen met een verblijfsvergunning. De Fryske Marren moest zo’n honderdveertig mensen plaatsen. Om aan deze verplichting te voldoen werd het idee voor de tijdelijke woonunits verspreid over de verschillende kernen in de gemeente gelanceerd. In december 2016 werd het aantal door verschillende ontwikkelingen bijgesteld naar tachtig statushouders. ,,We koenen doe al mei minder tydlike lokaasjes ta”, legt wethouder Durk Durksz uit.

Inmiddels zijn de ontwikkelingen dusdanig dat er helemaal geen tijdelijke woonunits meer nodig zijn. De gemeente hoeft minder mensen te huisvesten. Bovendien hebben familieherenigingen een positief effect op de cijfers. ,,It giet hjir faaks om manlju, dy wachtsje op it wer byinoar kommen fan harren gesin. Sy ha faaks al in hûs, wêr ek de frou en de bern yn komme te wenjen. Hjir hoege wy dan gjin wenning mear foar beskikber te stellen. Mar dizze minsken telle wol mei foar de taakstelling.”

Bovendien leveren de woningbouwcorporaties een flinke bijdrage. Grote panden zijn uit de verkoop gehaald en worden nu ingezet voor het plaatsen van statushouders. Zo heeft een gezin met dertien mensen een plek gekregen in het appartementencomplex aan de Haverkamp in Joure, waar voorheen jongeren woonden. Ook in Balk en Scharsterbrug worden grote panden benut, waar families met negen of zeven mensen een plek krijgen. ,,Sa ha yn ien kear tritich statushâlders in plak.”

Het aantal mensen, dat nu nog een plek moet krijgen, kan de gemeente in de normale huurhuizen kwijt. Eén op de vijf huurwoningen wordt hiervoor beschikbaar gesteld. Om de druk op de sociale huurmarkt te verlichten breiden verschillende woningbouwcorporaties uit in hun areaal. Wonen Zuidwest Friesland gaat bijvoorbeeld zes reguliere huurwoningen realiseren in Sint Nicolaasga. ,,Dit is gewoan folle better”, concludeert Durksz.

De verenigingen voor plaatselijk belang en omwonenden in de dorpen waar tijdelijke woonunits waren gepland, zijn woensdagochtend door de gemeente bijgepraat. Het plan voor de semipermanente huizen zorgde voor de nodige onrust. Zo werden op de beoogde locatie in Langweer protestborden geplaatst en lieten ook enkele omwonenden in Sint Nicolaasga hun zorgen blijken. ,,De lêste ûntwikkelings koene wy net foarsjen. It rint no sa posityf dat we hielendal ôfsjogge fan de wenunits.”

(Archieffoto: De Zakenman)

Bekijk ook: Dossier Asielzoekers

Elke vrijdagmiddag het laatste nieuws in de mailbox?

Advertenties