De rooms-katholieke kerk in Sint Nicolaasga is 's avonds en 's nachts verlicht.FOTO: Alex J. de HaanHome-page: http://www.noordoost.nlE-mail: persbureau@noordoost.nl(c) Persbureau Noordoost/Heerenveentel: 0513-626999 fax: 0513-623253mobiel: 0654-727.557

Jopie Yntema Hangjas LangweerLANGWEER - Jopie Yntema-Hangjas heeft donderdag op initiatief van het dorpsbelang haar verhaal vertelt aan de ouderen uit Langweer en de bovenbouw van basisschool 't Swannestee. Als Joodse baby van zes maanden kwam Yntema-Hangjas bij een pleeggezin in Idskenhuizen terecht en overleefde zo de Tweede Wereldoorlog.

Geboeid luisterden de ouderen uit Langweer donderdagochtend naar het verhaal. Veel gezichten zijn bekend, omdat Yntema-Hangjas in Idskenhuizen is opgegroeid. Zij werd door Walter Süskind van de Hollandsche Schouwburg in Amsterdam, net als andere Joodse baby's en peuters, aan het begin van de oorlog weggesmokkeld. Op die manier kwam Yntema-Hangjas bij Jan en Lies de Jong in Idskenhuizen terecht.

De leerlingen van 't Swannestee hoorden donderdagmiddag het indrukwekkende verhaal aan. ,,Voor kinderen is het lastig iets in te beelden dat zeventig jaar geleden heeft plaatsgevonden", legt leerkracht Yvonne Klooster uit, ,,Op school zijn we al een tijdje bezig met de oorlog, maar dit verhaal maakt het concreet. Ook hebben we een legerjeep uit de oorlog op het plein geplaatst. Dat maakt indruk, je ziet de kinderen dan met de ogen knipperen."Jopie Yntema Hangjas Langweer Mei Inoar

Voor Jopie Yntema-Hangjas hebben de leerlingen vragen op een papiertje gezet. Daar is een selectie van gemaakt en op een plakbord neergezet. ,,Mevrouw Yntema kiest zelf de vragen uit. Dat is wel leuk, want zo ga je echt de diepte in en worden herinneringen van zeventig jaar geleden in deze tijd geplaatst. Natuurlijk kunnen ze nooit helemaal begrijpen wat er in de oorlog heeft plaatsgevonden, maar door de verhalen snappen ze wel dat zoiets nooit weer moet gebeuren."

De lezing is geregeld door ouders en initiatiefnemers Chantal Nieuwenhuis en Pietsje Spannenburg. ,,Een hele speciale invulling van de koffie-ochtend Mei Inoar die voor de ouderen in Langweer wordt georganiseerd", aldus Yvonne Klooster.

(Foto's: De Zakenman)

Elke vrijdagmiddag het laatste nieuws in de mailbox?