SINT NICOLAASGA – Het landschap rondom Sint Nicolaasga wordt flink opgeknapt. De bijzondere ‘droge dooradering’ kenmerkt volgens Landschapsbeheer Friesland het gebied rondom het dorp. Het gaat om kleine percelen die omgeven zijn met landschapselementen als elzensingels en houtwallen.
Provincie Fryslân heeft de aanvraag van Landschapsbeheer Friesland en vier agrarische collectieven voor het herstel van het gebied voor de kerst gehonoreerd. In totaal is er 2,6 miljoen euro beschikbaar voor werkzaamheden op Terschelling, de Noardlike Fryske Wâlden, Zuidoost-Fryslân en het gebied rondom Sint Nyk. Het geld komt voor vijftig procent van de provincie, de andere helft uit het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling.
De landschapselementen bepalen voor het groot deel het agrarische landschap Sint Nicolaasga. Projectleider Gerard van Looijengoed is daarom verheugd met de toekenning van het geld. ,,De opgaande landschapselementen rondom Sint Nyk zijn nu nog niet opgenomen in het agrarisch natuurbeheer (ANLb). Dat wil zeggen: de eigenaren krijgen nog geen vergoeding voor het beheer ervan; en dat is zonde:”, stipt hij aan, ,,Deze elementen maken het gebied rond het dorp duidelijk anders dan de rest van de gemeente en de eigenaren mogen daar best trots op zijn. Met dit project krijgen de eigenaren die binnen het aangewezen gebied liggen en voldoen aan de voorwaarden de kans éénmalig de elementen zo te herstellen dat ze voor een volgende periode in aanmerking kunnen komen voor een beheervergoeding.”
De herstelwerkzaamheden omvatten het afzetten van elzensingels, houtsingels en agrarische bosjes. ,,Dat afzetten is het omzagen van de bomen in zo’n element. Dat doe je iedere twintig tot dertig jaar. Zo lopen de singels weer mooi uit. Vanuit de wortel of stobbe komen nieuwe stammen die een dicht geheel vormen.” Ook wordt het raster hersteld en elementen doorgeplant en aangelegd. Ook de sloten naast de elementen worden, indien nodig, opgeknapt.
In het gebied rondom Sint Nyk is officieel gebiedscoöperatie It Lege Midden actief. ,,Dit agrarische collectief is vooral bezig met de natte onderdelen van het agrarische natuurbeheer en het weidevogelbeheer. Rondom Sint Nicolaasga is nog geen agrarisch natuurbeheer voor de singels en bosjes mogelijk, vandaar nu ook deze éénmalige herstelactie. It Lege Midden is dan ook nog niet zo bekend in dit gebied en ook daar gaan we aan werken.”
In de toekomst moeten agrariërs het natuurbeheer overnemen. ,,We hebben alle bekende eigenaren en gebruikers benaderd. Ze hebben eerst een brief van het collectief ontvangen en daarna bezoek gehad van een medewerker van Landschapsbeheer Friesland. De mogelijkheden zijn besproken en er zijn al elementen opgenomen. De specifieke maatregelen zijn bekeken en er zijn afspraken gemaakt over de uitvoering.”
De 2,6 miljoen euro wordt niet gestoken in de vergoeding voor het agrarisch natuurbeheer. Daar zijn speciale potjes voor, waar de betrokken boeren in het verleden niet, maar in de toekomst waarschijnlijk wel voor in aanmerking komen. Landschapsbeheer Friesland had de intentie om in deze winter al met de werkzaamheden te starten. Omdat het proces rond de aanvraag van de gelden langer duurde dan was voorzien, is die deadline niet haalbaar. ,,Dus waarschijnlijk zal het grootste deel van de werkzaamheden tussen oktober 2018 en april 2019 plaatsvinden.”
(Foto's: De Zakenman)