In de rubriek 'Standpunt' legt de redactie van DeSintNykster.nl de politieke partijen, die aan de verkiezingen in De Fryske Marren deelnemen, een zestal actuele lokale onderwerpen voor. De volgorde van de partijen is per artikel door middel van loting gekozen. Deze keer: Bezuinigingen op het groen onderhoud
Bij iedere dorpsvergadering is het een terugkerend thema: het groenonderhoud. In de crisistijd heeft de gemeente dat teruggeschroefd naar een minimum. Nu wordt er geklaagd over verrommeling, het vele onkruid en de keuze voor ‘onderhoudsvriendelijke’ planten in plaats van kleurrijke bermen.
Wat moet er gebeuren? En is beperkt bestrijding met chemische middelen wellicht bespreekbaar?
,,In de voormalige drie gemeenten en Terherne kenden we verschillende kwaliteitsniveau’s. Om financiële redenen moest het onderhoud efficiënter. Andere beplanting wil echter niet zeggen dat het onderhoud en onkruidbestrijding slechter moet. De VVD De Fryske Marren heeft de afgelopen jaren nadrukkelijk aandacht gevraagd voor slecht onderhoud en het college gevraagd hier iets aan te doen. Inmiddels zijn er voldoende alternatieve bestrijdingsmiddelen en zijn chemische middelen niet meer nodig."
,,Er moeten, waar mogelijk en gelet op de volksgezondheid, zo weinig mogelijk chemische bestrijdingsmiddelen worden gebruikt. Dit is ook in het belang van het voeren van een goed milieu-beleid. Verrommeling in de openbare ruimte moet worden tegengegaan. Teveel is in de gemeente al ten prooi gevallen aan verrommeld groen en het verwijderen bomen en struiken, dit omwille van het kosten-aspect.(bezuiniging) Dat zal wat de PvdA de Fryske Marren betreft, echt anders moeten. Het milieu-beleid verdient aandacht en kost geld. Kaalslag moet worden voorkomen en oog hebben voor biodiversiteit of anders gezegd, de grote verscheidenheid aan dieren en planten maakt dat we niet ongebreideld chemische bestrijdingsmiddelen moeten inzetten. De schoffel kan helpen, het investeren in professionele werkgelegenheid ook. Een onderken ook niet het belang van de eigen inzet van burgers. Vaak zijn zij bereid mee te denken en te werken aan een beter milieu, met oog voor de natuur."
,,D66 is voor een niveau van groenonderhoud, waarbij zich op wegen, wandel- en fietspaden geen gevaarlijke situatie voordoen door hoge bermbegroeiing. Wij zijn een mooie aantrekkelijke gemeente en deze uitstraling moet in stand gehouden worden. Wij zijn tegen het gebruik van chemische middelen."
,,De NCPN was destijds fel tegenstander van het rigoureus kappen van bomen en het weghalen van kleurrijke plantsoenen. Het is een over jaren uitgesmeerde bezuinigingsoperatie. Maar kijk uit! Onze ervaring is dat de gemeente minder aan onderhoud doet, waardoor het gemeentelijk groen erg achteruitgaat, de mensen gaan klagen en aan de klachten tegemoet komt door bloemrijke struiken en planten weg te halen en daarvoor in de plaats gras in te zaaien. Omdat dat goedkoper is. Of dat de gemeente met de verslonzing hoopt te bereiken dat de omwonenden het onderhoud van de gemeente overnemen."
,,It grienûnderhâld is nei oanlieding fan de saneamde Zerobase besuniging werom brocht nei in leger nivo. Net nei it minimum nivo. It hat op guon plakken wol soarge foar mear klachten. Yn perken binne ûnderhâldsfreonlike, mar wol kleurrike planten kaam. Foar de berms is krekt belied ûntwikkele om te kommen ta mear ferskaat oan blommen. It ûnkrûd (beheind) bestride mei gemyske middels soe oanmerklik goedkeaper wêze. Mar is miljeu ûnfreonliker en sels ferbean. It wurkjen mei foar ús gemeente nije metoaden, lykas hyt wetter en boarsteljen, moat ek de kâns krije om him te bewizen. It is wol saak de finger oan de pols te hâlden. It belied foar de begraafplakken hat de gemeente al oanpast, omdat we hjir seagen dat it mei in leger nivo oan ûnderhâld net ta kin."
,,Onze voorkeur gaat uit naar het niet gebruiken van chemicaliën. Er zou wel meer kunnen worden geïnvesteerd in het onderhoud van planten en bestaand groen. Dan heb je ook geen chemicaliën meer nodig."
,,Een evaluatie van de uitwerking van de in crisistijd genomen maatregelen is van belang. Als blijkt dat het groenonderhoud ernstig in gebreke blijft moeten er maatregelen genomen worden. De ChristenUnie is geen voorstander van gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen."
,,Het CDA is van mening dat de onkruidbestrijding in afgelopen jaar ondermaats was. We hebben om een evaluatie gevraagd om te kijken hoe het anders moet. Helaas werd de onkruidstand in september/oktober gemeten en dit is niet het groeiseizoen. Wij willen of meer geld naar de bestrijding en/of gecombineerd met zogenoemde laag-risicomiddelen. We willen niet terug naar de chemische bestrijding."
,,Als GroenLinks zijn we pertinent tegen het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen en we zullen ons ook deze periode weer hard maken voor meer ruimte voor eigen beheer en zo veel mogelijk ruimte voor biodiversiteit in het openbaar groen.
Het openbaar groen in onze gemeente gaat GroenLinks zeer aan het hart en volgens ons moet dit beleid dan ook helemaal herzien worden. De afgelopen vier jaar is het openbaar groen zeer tot onze spijt geheel omgevormd en verarmd. Mooie perken zijn bijvoorbeeld vervangen door gras: pure kapitaalvernietiging. Gelukkig zijn er mede door aandringen van GroenLinks wel mogelijkheden geboden aan inwoners om aan zelfbeheer te kunnen doen om zo het groen in hun straat mooi te houden.
Na jarenlang glyfosaat gebruikt te hebben als bestrijdingsmiddel en na meerdere pogingen van ons om de gemeente hier mee te laten stoppen heeft de gemeente dit middel vorig jaar eindelijk in de ban gedaan, toen ze vanwege het verbod niet anders meer konden. Onkruid wordt nu bestreden met behulp van onder andere heet water en hete lucht. Volgens GroenLinks hadden we hierop moeten anticiperen en hadden we hier veel eerder mee kunnen beginnen, dan was het onderhoud nu beter op orde geweest.
De bezuinigingen op het onderhoud hebben er wel voor gezorgd dat er nu ruimte is voor meer ecologisch bermbeheer door middel van minder maaien en het zaaien van kruidenrijkgras. Maar het kan altijd beter. GroenLinks wil zich hard maken voor verantwoord ecologisch bermbeheer langs alle wegen, fiets- en wandelpaden en op dijken, eventueel met nog meer inschakeling van hobbyboeren. Waar mogelijk moeten bermen ingezaaid worden met kruidenrijk gras en bijvriendelijk bloemenmengsel. Dit geeft de mogelijkheid tot bijenlinten, zodat alle kernen in De Fryske Marren op deze manier met elkaar verbonden zijn."