In de rubriek 'Standpunt' legt de redactie van DeSintNykster.nl de politieke partijen, die aan de verkiezingen in De Fryske Marren deelnemen, een zestal actuele lokale onderwerpen voor. De volgorde van de partijen is per artikel door middel van loting gekozen. Deze keer: Ondernemen in eigen dorp
Voor ontwikkelingen op bedrijventerreinen zoals die in Sint Nicolaasga geldt het uitgangspunt dat alleen ondernemers uit de regio zich daar kunnen ontwikkelen/vestigen. Vanuit lokaal oogpunt een sympathieke gedachte, maar het verleden heeft ook aangetoond, dat er risico’s aan kleven. De verkoop van grond viel mede door de crisis enorm tegen.
Moeten we voor de toekomstbestendigheid van bedrijventerrein zoals in Sint Nicolaasga het principe ‘alleen voor regio’ niet loslaten?
,,Om een bedrijventerrein in Sint Nicolaasga te realiseren moesten er afspraken gemaakt worden met omliggende gemeenten en provincie. Eén van de eerder gemaakte afspraken was ‘alleen voor de regio’. Mochten Plaatselijk belang en de ondernemersvereniging dit samen met de gemeente willen veranderen, dan moet er eerst overleg met de eerder genoemde partijen plaatsvinden. Als CDA vinden we wel dat Sint Nicolaasga zelf hier achter moet staan."
,,Wij zien het liefst dat lokale ondernemers de beschikbare ruimtes invullen. Echter indien er leegstand is kan men overleggen met de lokale ondernemers over een mogelijke invulling."
,,Ek al wie it bedriuwenterrein net allinne foar de regio west dan noch wie de ferkeap yn krisistiid bot weromrûn, nei alle gedachten. As it prinsipe allinne foar de regio loslitten wurdt en it bedriuwenterrein wurdt flot folboud, dan moatte bedriuwen út de regio dus útwike nei oare plakken. Dat wie no krekt net de bedoeling. Foar Sint Nyk en omkriten is it dêrom fan wearde dat der bougrûn op foarried leit. Mocht der yn de gemeente safolle belangstelling wêze fan bedriuwen bûten de regio en gjin oare grûn mear beskikber, dan kin altyd oerwoegen wurde om dat prinsipe los te litten."
,,Het uitgangspunt wat is gesteld op het bedrijventerrein in Sint Nicolaasga ten aanzien van het vestigen van ondernemers uit de regio, kan wat de PvdA betreft in stand worden gehouden. De verkoop zal naar ons oordeel toenemen nu de economie weer aantrekt en er voor ondernemers en starters in eigen omgeving, weer meer gelegenheid is om te investeren. Het loslaten van die gedachte zou beperkend kunnen werken indien de voor een ieder 'vrije vestiging' op genoemd industrieterrein zal kunnen plaatsvinden. De concurrentie op de markt zou er toe kunnen bijdragen dat ondernemers uit de regio zich minder makkelijk kunnen ontwikkelen of vestigen. Het scheppen van werkgelegenheid op lokaal en regionaal gebied is er bij gebaat aandacht te blijven hebben voor lokale en regionale initiatieven, ook in Sint Nicolaasga."
,,Door de economische crisis is er een aantal jaren minder grond verkocht aan bedrijven, dat is op zich niet bijzonder. Gelukkig is dat nu anders. Een bedrijventerrein bij een kleinere plaats is primair bedoeld om ontwikkelingskansen aan plaatsgebonden bedrijven te bieden. Ontwikkelingsruimte moet niet worden opgesnoept door bedrijven van buiten ten koste van lokale ondernemers wat niet wil zeggen dat bedrijven van buiten zich niet kunnen vestigen. Wel kunnen we een positieve houding aannemen en kijken wat we kunnen faciliteren rekening houdend met alle belangen. De VVD staat voor 'Ja Mits.'"
,,Het principe 'alleen voor eigen regio' kan volgens GroenLinks breder geïnterpreteerd worden dan tot nog toe het geval was. Bedrijventerreinen kunnen ook op andere manieren worden ingezet om bijvoorbeeld kansen te bieden aan kleine ondernemers. De gemeente zou biobased-bedrijven bijvoorbeeld de ruimte moeten bieden en ze bij elkaar brengen op geselecteerde bedrijventerreinen, zodat ‘afval’ uit het ene bedrijf grondstof kan zijn voor een naastliggend bedrijf. De gemeente kan helpen de benodigde fysieke infrastructuur te realiseren. Kortom, als de eigen regio er baat bij heeft moet daar volgens GroenLinks altijd naar gekeken kunnen worden, ook al komt een ondernemer niet uit de regio."
,,De gemeente moet gunstige randvoorwaarden scheppen voor een aantrekkelijk ondernemersklimaat. Eigen economie kan ook op andere manieren gestimuleerd worden."
,,Wij wensen vooreerst nog vast te houden aan dit principe."
,,Dit is een sympathieke gedachte. Maar dan komt de vraag: als alleen ondernemers uit de regio zich op het bedrijventerrein kunnen vestigen en ontwikkelen, blijft zoiets dan houdbaar als er bedrijven verdwijnen en alleen bedrijven van buiten de regio belangstelling hebben? Ik ben bang van niet. Regionals ondernemers voorrang geven is wat anders dan anderen uitsluiten. . Stimuleren kan ook als de gemeente bij aanbestedingen rekening houdt met plaatselijke en regionale ondernemers."