Aukje de Jong (62) uit Idskenhuizen is de eerste vrouw op de kieslijst van het CDA voor de waterschapsverkiezingen van woensdag. Ze realiseert zich dat het Wetterskip misschien niet het meest aansprekende overheidsorgaan is, maar door de droogte van afgelopen zomer is het belang wel onderstreept. Als melkveehouder in Langweer wil ze met name inzetten voor de agrarische sector.
Wat is de reden om u beschikbaar te stellen voor de waterschapsverkiezingen?
,,Dat ik melkveehouder ben is een van de voornaamste reden om mij kandidaat te stellen voor het waterschap. Ik wil mij met name inzetten voor de landbouw. Begrip creëren bij de andere partijen en vertellen dat de landbouw al veel doet voor een goed milieu, dat zij ook bereid zijn om nog meer inspanningen te leveren. Maar dan moet er wel een inkomen zijn. Essentieel daarbij is een goed gebruik van de grond, wat omringt is met een waterpeil waar men mee uit de voeten kan. Daarnaast zijn wij allen inwoners van Friesland en willen allemaal veilig achter onze zeedijken wonen. We willen genieten van het platteland, zwemmen in schoon water.”
Wat is het belang van het waterschap?
,,Het waterschap beschermt ons tegen overstromingen en zorgt dat de zeedijken op hoogte blijven. Ook nu de zeespiegel stijgt, is het waterschap volop bezig in een meerjarenplan alle dijken weer op de juiste hoogte te brengen. Het waterschap beheert de waterzuiveringen. Het CDA wil vanuit duurzaamheidsperspectief de grondstoffen terugwinnen door deze uit het afvalwater te halen en weer her te gebruiken. Denk aan fosfaat. Zo is het waterschap ook een energieleverancier door opwekken van energie door vergisting. CDA ziet mogelijkheden om energie op te wekken uit bijvoorbeeld uitstromend water en verval bij stuwen.”
Is het lastig uit te leggen aan uw buurman of buurvrouw in Idskenhuizen waarover de waterschapsverkiezingen eigenlijk gaan?
,,Waterschapsverkiezingen staan wel verder van de inwoners in dorpen en steden af dan de andere verkiezingen. Voor de landbouw leeft het veel meer omdat het belang zo groot is. Door de droogte van afgelopen zomer, is het waterschap wel meer in beeld gekomen. Wij kregen afgelopen zomer in eigen omgeving te maken met een beregeningsverbod voor de boeren. Ook voor particulieren was beregenen uit het oppervlaktewater voor de tuinen verboden. De waterkwaliteit kwam onder druk te staan. In veel zwemwater werd afgeraden om er te gaan zwemmen. Veel tuinen in dorpen en steden zijn betegeld of met grint gevuld. Het CDA ziet graag meer groen en bloemenperken, groene daken, deze houden het water beter vast en zorgt ook voor verkoeling bij extreem warm weer. ”
Zijn er lokale onderwerpen (Sint Nicolaasga/Langweer en omgeving) waar u zich in het bijzonder voor wilt inspannen?
,,Wat lokaal ook kan spelen is de veenweidediscussie en de CO2-uitstoot. Uit onderzoek is gebleken dat hoog waterpeil niet de oplossing is. Ik wil mij inzetten dat er samen met de landbouw een duurzame oplossing komt, om de CO2-uitstoot en de verzakking tegen te gaan. Ook wil het waterschap naar grotere peilvlakken waar deze omgeving mee te maken krijgt. CDA vindt, doen waar het kan, maar maatwerk leveren waar het niet kan.”
Hoe groot acht u de kans dat u na de verkiezingen zitting mag nemen in het algemeen bestuur van Wetterskip Fryslân?
,,Wij hopen op één zetel meer dan nu (drie naar vier) en in het dualisme heeft het CDA er vijf nodig. Ik sta op plek zes en zou dan als schaduwlid de fractie steunen. Liever kom ik natuurlijk in de fractie en dan zou het alleen mogelijk zijn met voorkeurstemmen. Als eerste vrouw op de lijst, wie weet…”