LANGWEER - De zogenoemde ‘cartouche’ van de familie Hettinga, een omlijsting-ornament voor een wamenschild met voluutvormige omranding, wordt definitief aan de dorpskerk van Langweer geschonken. Na de heropening van het kerkgebouw in 2017, na de grote restauratie, kwamen de bijzondere versierselen al even de kerk te hangen.
Nazaat Yteke Hettinga had het paneel in bezit, maar schenkt het rijk versierde stuk aan de kerk nadat ze historische onderzoek deed naar de oorspronkelijke herkomst en plaatsing. Zeer waarschijnlijk is dat de cartouche oorspronkelijk al toebehoorde aan de kerk in Langweer, zo blijkt uit brieven uit 1796 waarin de heer Frans Julius van Eysinga schrijft over het nieuwe gerecht van het district Doniawerstal en de eigendomsrechten van de kerkbanken.
Het paneel hing in die tijd boven de kerkbank van de familie Hettinga. In de ‘patriottentijd’ aan het einde van de achttiende eeuw werd de cartouche verwijderd. Het snijwerk komt overeen met andere houten werkstukken in de Langweerder Kerk.
Het paneel is met subsidiegelden door Petra Doeve en Suzanne Peters van Peters Houtrestauratie in Tilburg gerestaureerd. De relatie van de Hettinga’s en hun prominente status binnen de gemeenschap van Langweer en de relatie tussen de familie Van Eysinga en Hettinga wordt door Yteke Hettinga nog onderzocht.
Het versiersel staat tijdens Kerkpad, van 6 juli tot en met 14 september, centraal. Ook het godshuis in Langweer wordt in die periode iedere zaterdagmiddag van half twee tot vijf uur geopend.
(Archieffoto: De Zakenman)
Lees ook: Heropening kerk met mijpalen