SINT NICOLAASGA / LANGWEER – Een werkgroep met vrijwilligers is druk bezig om inwoners van Sint Nicolaasga en Langweer te bewegen om over te stappen op glasvezel. Toch gaat het voor burgerinitiatief DFM op Glas nog niet snel genoeg. Wethouder Jos Boerland van gemeente De Fryske Marren hoopt dat veel inwoners zich toch aansluiten. ,,We moeten klaar zijn voor de toekomst.”
De gemeente ziet zichzelf niet als partij in het glasvezelverhaal. Burgerinitiatief DFM op Glas wordt wel financieel ondersteund en kan op de support van de wethouder rekenen. ,,Bij mijn weten is dit het grootste burgerinitiatief dat ooit hier heeft plaatsgevonden. Het doel, meer snelheid maar ook vooral een toename in bandbreedte, onderstrepen wij. Vooral het buitengebied blijft achter, terwijl bijvoorbeeld de agrarische sector hard bezig is te moderniseren. Het probleem ligt daar in het downloaden, maar vooral ook het uploaden van data. Het huidige ‘draadje’ is daarvoor te klein.”
Dankzij DFM op Glas kan het buitengebied vooruit. De benodigde percentages om glasvezel daar aan te leggen, zijn gehaald. Sint Nicolaasga en Langweer zitten tussen de negen dorpen waar nog niet voldoende inwoners hebben aangegeven zich op glasvezel te willen aansluiten. ,,Op dit moment ligt er geen glasvezel. De huidige koperen draad zorgt voor iets sneller internet in vergelijking met het buitengebied. Voor de toekomst is die capaciteit ook daar onvoldoende als we kijken naar de verwachte toename van data en de vraag om snelheid.”
Boerland stipt domotica aan als voorbeeld voor de noodzaak van glasvezel. ,,Vijf tot tien jaar geleden hielden we nog niet voor mogelijk dat we vanaf de telefoon zonder bankpas betalingen konden doen. De ontwikkelingen gaan snel. Voor zorg aan huis is meer bandbreedte nodig, maar ook voor andere digitale toepassingen is de capaciteit van de huidige kabels onvoldoende.”
Ondanks dat internet steeds meer een levensbehoefte wordt, gaat de gemeente in principe niet in actie komen als de benodigde percentages alsnog niet worden gehaald. ,,DFM op Glas is ook vooral een burgerinitiatief en we moeten het daarom ook bij de burger laten. Ondersteuning bieden we daar waar mogelijk, maar je kunt mensen niet dwingen.” Desalniettemin is de wethouder blij met de verlenging van de gestelde deadline om toch te proberen voldoende inwoners van Sint Nicolaasga en Langweer voor glasvezel te enthousiasmeren. Hij benadrukt ook dat er voor De Fryske Marren voor de aanleg maar één partij is en dat is DFM op Glas. ,,Dus er ligt nu een unieke kans. Met glasvezel zijn de dorpen klaar voor de verdere digitalisering, het is storingsvrij, betrouwbaar, superrap en betaalbaar.”
Kijk voor meer informatie op www.dfmopglas.nl. Inwoners die voor 1 september een abonnement via DFM op Glas afsluiten en de ‘Wij doen mee’-poster zichtbaar achter het raam hangen, maken kans op een slagroomtaart.