De rooms-katholieke kerk in Sint Nicolaasga is 's avonds en 's nachts verlicht.FOTO: Alex J. de HaanHome-page: http://www.noordoost.nlE-mail: persbureau@noordoost.nl(c) Persbureau Noordoost/Heerenveentel: 0513-626999 fax: 0513-623253mobiel: 0654-727.557

150708 EikenprocessierupsDONIAGA – De eerste eikenprocessierupsen in De Fryske Marren zijn aangetroffen. In een boom aan de Wielwei in Doniaga vlakbij Sint Nicolaasga zit een nest. De gemeente heeft een lint opgehangen om mensen te waarschuwen.

Ieder jaar worden in de buurt van Sint Nyk/Langweer en Rotstergaast nesten gevonden. ,,Dit zijn vaak de hotspots”, vertelt woordvoerder Jan van der Veen van gemeente De Fryske Marren, ,,Vorig jaar waren de rupsen een paar weken eerder. Dit komt door het relatief koele voorjaar.”

De nesten zijn gevonden door de eigen buitendienst van de gemeente. ,,In sommige gevallen krijgen we ook meldingen binnen van inwoners. Alles wordt verzameld in een lijst. Vervolgens wordt een gespecialiseerd bedrijf, met wie we al jaren werken, ingeschakeld om de nesten op te ruimen.”

De haren van de eikenprocessierups kunnen voor jeuk en een branderig gevoel zorgen. ,,Deze week zijn we begonnen met het actief zoeken naar de nesten. Er zullen ongetwijfeld meer nesten gevonden zijn of worden.”

150708 Eikenprocessierups Doniaga

Jeukrups in Doniaga aangetroffen (Foto's: De Zakenman)

Elke vrijdagmiddag het laatste nieuws in de mailbox?